Höstens svenska filmer 2018
Idag presenterade SFI vilka filmer som har premiär hösten 2018. Det är hela tretti stycken.
Bild ur filmen Unga Astrid
Trädgårdsgatan (3 augusti)
Simon J. Berger och Karin Franz Körlof spelar huvudrollerna i dramat om en familj med missbruksproblem. Regisserad av Olof Spaak, en av producenterna bakom ”Borg” och tv-serien ”Alex”.
Gudrun – Konsten att vara människa (10 augusti)
Dokumentärfilmaren Hampus Linder har följt partiledaren Gudrun Schyman under fyra år, både i jobbet och privat.
Leva. Älska (17 augusti)
Regissören Mette Aakerholm Gardell gläntar på dörren till världens första boende för hbtq-seniorer, och finner tre inspirerande personer med starka berättelser.
Uppsalakidnappningen (24 augusti)
Historien om den kidnappade Uppsala-studenten fängslade Sverige i slutet av 2011, och lockade miljoner läsare till Flashback Forum. Anders Skog har gjort en “Fargo”-doftande film baserad på händelserna.
Videomannen (24 augusti)
En VHS-filmsamlare hittar en värdefull film som kan rädda honom från vräkning. Stefan Sauk spelar huvudrollen i denna hyllning till 80-talets genrefilmer.
Gräns (31 augusti)
Tullpolisen Tina kan lukta sig till det mesta – människors rädslor och innersta känslor. Men när hon möter den mystiske resenären Vore är det något som inte står rätt till. En udda kärlekshistoria tar sin början, efter en novell av John Ajvide Lindqvist (“Låt den rätte komma in”).
Den sommaren (31 augusti)
Året är 1972, platsen är det bohemiska East Hampton i New York. Hemma hos Big Edie och Little Edie samlas stjärnorna. Den kultförklarade dokumentären “Grey Gardens” får en slags prequel med aldrig tidigare visat material, sammanställt av Göran Hugo Olsson.
Kärlek & vilja (14 september)
Drama om Isabell och Jessica, två tjejer som under olika tillfällen bor i samma lägenhet. Marcus Carlsson har regisserat.
Unga Astrid (18 september)
I vågen av biografier om svenska ikoner kommer snart filmen om Astrid Lindgren, vår mest älskade barnboksförfattare, och händelserna som formade henne. Alba August gör huvudrollen och danska Pernille Fischer Christensen står för regi.
Ensamma i rymden (21 september)
Regissören Ted Kjellsson beskriver sin familjefilm som ”ett episkt rymdäventyr, om två syskon som utmanar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording”.
Flotten (21 september)
Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män i en flotte över Atlanten, som en del av ett experiment. Syftet var att studera våld och konflikter, men expeditionen blev snabbt omskriven som “sexflotten”. Fyrtio år senare återförenas de i Marcus Lindeens dokumentär.
Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden (28 september)
En dokumentär om författaren och journalisten Stieg Larsson. Förutom de framgångsrika Millennium-böckerna arbetade han också med att kartlägga högerextremismen i Sverige.
Goliat (5 oktober)
“Tjuvheder”-regissören Peter Grönlund är tillbaka med ett nytt drama om människorna i samhällets utkant. “Goliat” berättar om en far och hans son, uppväxt i en kriminell miljö.
Balkan Noir (12 oktober)
Fem år har gått sedan Nina och Oskars dotter försvann under en semesterresa i Montenegro. Nina kan inte släppa det olösta fallet, och åker tillbaka för att söka hämnd.
Rekonstruktion Utøya (19 oktober)
Fyra överlevande från den brutala terrorattacken i Norge 2011 rekonstruerar sina upplevelser tillsammans med skådespelare i en studio. Carl Javér står för regin.
Lyrro – Ut & Invandrarna (19 oktober)
Peter Dalle står för manus och regi i den efterlängtade uppföljaren till kultkomedin ”Yrrol”. Enligt honom själv är det ”en sketch-artad film som handlar om att människan alltid har varit på väg. Ibland flyende från något men ofta också sökande efter något annat.”
Utrikesministern (26 oktober)
1461 dagar bakom kulisserna med världens enda feministiska utrikesminister, Margot Wallström.
Halvdan Viking (26 oktober)
Barnboken ”Halvdan Viking” blir film med Peter Haber i en av rollerna. Gustaf Åkerblom har tidigare regisserat ”Sune i fjällen”.
Leslie brinner (9 november)
Leslie Tay står inför sitt livs viktigaste projekt: att släppa sitt efterlängtade debutalbum. En dokumentär om drömmar och motgångar, filmad av Stefan Berg.
X&Y (23 november)
Verklighet och fiktion blandas samman när Anna Odell (“Återträffen”) undersöker vad det är att vara människa, tillsammans med Mikael Persbrandt och sex skådespelare som får gestalta duon.
Sune vs Sune (30 november)
Det är dags för en ny omgång Sune-filmer med nya skådespelare i rollerna. När en ny, rolig och snygg Sune börjar på mellanstadiet, känner sig vår Sune ersatt. Hela familjen engageras i kampen för att Sune ska få vara Sune 1.
Britt-Marie var här (21 december)
När Britt-Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Tuva Novotny regisserar Pernilla August efter en roman av Fredrik Backman. Är detta rentav årets “En man som heter Ove”?
Bamse och dunderklockan (21 december)
I jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror.
Operation: Ragnarök (hösten)
För sjunde året i rad (!) figurerar den här filmen i vår lista över kommande premiärer, så pass krånglig produktion har det nämligen varit. Nu verkar det dock som att zombiethrillern ”Zon 261” – som nyligen fått den nya titeln ”Operation: Ragnarök” – faktiskt kanske kan bli färdigställd i år… Vi håller tummarna.
In i dimman (hösten)
Krill lever ett dekadent festliv på sina föräldrars skärgårdsö tillsammans med Kicki och Julle. När kompisen Baggy ansluter inser Krill att något inte står rätt till. Baggy beter sig underligt.
Lyckligare kan ingen vara (vintern)
Romantisk komedi om fem par i olika generationer. Med David Hellenius, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Filip Berg med flera.
(Fler titlar tillkommer. Observera att alla premiärdatum kan ändras.)