Alkohol, präster och död bland november månads produktionsstöd och automatstöd från SFI

Bild ur filmen Afternoon Tea. Foto: Maria Fredriksson
Fyra kortfilmer har fått produktionsstöd i november. En film har fått automatstöd.

Bild ur filmen Afternoon Tea. Foto: Maria Fredriksson

Dokumentären In Dependence av Henriika Hemmi är en finsk-svensk samproduktion om paret Tuula och Esko som balanserar sina liv i skuggan av alkoholism och samberoende. När Esko dör lovar Tuula sig själv att aldrig släppa in en alkoholist i sitt liv igen men hon får en ny pojkvän, som också dricker för mycket.

I Johan Löfstedts hybridfilm Småstad, som blandar dokumentär och fiktion, utforskas vad som sker med de kvarlevande när en familjemedlem går bort. Regissören låter dokumentära bilder från sitt och sin familjs förflutna möta nytaget material. Filmen är en del i satsningen Moving Sweden.

Afternoon Tea av Maria Fredriksson, är en fortsättning på Elvakaffe där samma äldre damer träffas och dricker te och äter wienerbröd. Då handlade det om sex och samlevnad, denna gång är det döden som diskuteras.

Ştefan Constantinescu fortsätter sin filmserie om kärlek med svensk-rumänska samproduktionen Prologen, en berättelse om smärtan i ett förhållande på väg att ta slut. Hur lång tid tar det för två personer att förstöra allt som har varit mellan dem?

En film har tilldelats automatstöd, komedin Prästen i paradiset i regi av Kjell Sundvall där Kjell Bergqvist är en spelmissbrukande försupen präst i Svenska kyrkan i Thailand. Inför ett statsministerbesök anländer Eva Röses nya diakon som får fullt sjå med att få ordning både på både prästen och församlingen.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här