Anders Nylander ny långfilmskonsulent

Svenska Filminstitutet har utsett Anders Nylander till ny konsulent för lång spelfilm. Han efterträder Calle Marthin och tillträder 1 december.

Fotograf/Källa: Chris Jonkers

Anders Nylander

Anders Nylander har en lång och gedigen erfarenhet som filmklippare. Han är född i Hovsta utanför Örebro, och efter studier i filmvetenskap i Stockholm startade han sin karriär som efterarbetsansvarig på Guldbaggenominerade Bert: Den siste oskulden. De senaste tjugo åren har han arbetat som klippare på ett stort antal produktioner, både för film och tv. Anders Nylander har haft en lång rad samarbeten med regissörerna Daniel Lind Lagerlöf (bland andra Hans och hennes, Miffo, Carambole och Bibliotekstjuven) och Leif Lindblom (Cleo, Svensson Svensson) och har dessutom klippt tv-serier som Tusenbröder, 30 grader i februari, Farang, Jordskott, Modus och Tjockare än vatten (där han också var manusredaktör).

Bland långfilmerna kan nämnas Lisa Ohlins tvåfaldigt Guldbaggebelönade Simon och ekarna,Peter Schildts Tusen gånger starkare och Leif Lindbloms Hallonbåtsflyktingen. Anders Nylanders senaste filmer som klippare är Henrik Jansson-Schweizers kritikerhyllade dokumentär Superswede, Lisa Ohlins danska drama Walk With Me och Peter Dalles snart bioaktuella Lyrro – Ut & invandrarna.

– Det är med stor lust och förväntan jag åtar mig uppdraget som långfilmskonsulent. En förväntan inte bara från min sida, jag är fullt medveten om att filmbranschen också kommer att ha förväntningar på mig som konsulent. Som filmklippare har jag lång erfarenhet av att se hur det skrivna ordet, manuset, förvandlas från en abstrakt mental föreställning till något konkret på bioduken, och det är i detta som både min förhoppning och utmaning vilar. Först att kunna se visionen och sedan avgöra om den är möjlig att förverkliga, säger Anders Nylander.