André Kertész visas på fotografiska
Nu pågår en utställning av André Kertész, My France, fram till den 27 maj 2012.
Tjugotalets flanörer förälskade sig i Paris med dess parker, boulevarder och kaféer. Det gjorde även den ungerska fotografen André Kertész (1894-1985) när han lämnade Budapest 1925. Kertész är en av fotografins mästare och är en av frontfigurerna i fotografins historia. Han är en stilbildare och förebild för många kollegor. En som uttryckte detta väl var Henri-Cartier Bresson: ” Whatever we have done, Kertész did first”.
André Kertész växte upp i en judisk borgarfamilj i Budapest. Han började fotografera 1912, inledningsvis fotograferade han främst släkt och vänner och den ungerska landsbygden. När första världskriget bröt ut gjorde Kertész ett försök att fotografera som soldat, men skadades och fick återvända hem. 1925 beslutar han sig för att resa till Frankrike, och det var i konstnärstaden Paris som hans fotograferande utvecklades och blev stilbildande.
Utställningen My France fokuserar på Kertész franska period, 1925-1936. En period som ses som hans främsta. I hans klassiska fotografier ser vi det avantgardiska Paris med porträtt av konstnärer som Piet Mondrian, Fernand Léger och Marc Chagall, men även porträtt av nära vänner och hans fru, Elisabeth. Vi ser också en stad i förändring, numera klassiska Parisbilder.
André Kertész var 1928 en av de första att börja använda sig av kameramärket Leica. Motiven fann han i vardagen under sina promenader, utan att direkt fokusera på att finna specifika motiv, eller genom att använda sig av en specifik stil. Man kan hävda att Kertész sökte fritt efter poesin i de vardagliga ögonblicken. Fotografierna från den franska perioden återupptäcktes först 1963. Det var Kertész vän och agent Jacquline Paouillac som gömde hans verk när nazisterna ockuperade Paris under 1940-talet. 1984 donerade Kertész sina fotografier tagna i Frankrike till franska kultur- och kommunikationsministeriet.
Kertész bosatte sig i Frankrike under en period på elva år och hans fotografier blev tidigt efterfrågade av bildtidningar, bland annat franska VU och tyska Frankfurter Illustrierte. I början av trettiotalet presenterades flertalet av hans fotografier på internationella utställningar. 1936 lockar New York och han och frun Elisabeth bestämmer sig att flytta till USA, där får Kertész snabbt uppdrag av tidningarna Look och Harper’s Bazaar. 1944 blir han amerikansk medborgare, i New York stannade Kertész kvar fram till sin bortgång 1985.
This exhibition was organized by Jeu de Paume, Paris, with the help of Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Ministère de la Culture et de la Communication, France, in collaboration with Fotografiska, Stockholm.