Åtta filmer har beviljats stöd av Moving Sweden

Moving Sweden
Moving Sweden har beslutat att bevilja sex projekt i de olika formaten (30, 45 och 60 minuter) med stöd: Daniel di Grados Alena, Anders Hazelius Gerilla, Linda Maria Birbecks Hitta bort, Maria Avramovas Lea och skogspiraterna, Goran Kapetanovichs Min faster i Sarajevo samt Zanyar Adamis Senses. Som tidigare har meddelats har även Vi ska bli rappare och Flaket fått stöd av Moving Sweden.

Moving Sweden är en treårig filmsatsning som startade i april 2013. Syftet är att främja kontinuitet för svenska filmskapare, ge möjlighet att berätta i olika format och att inom redan fastställda stödnivåer skapa tillfälle att fokusera på det konstnärliga arbetet. Bakom satsningen står Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala Filmresurscentrum och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Bild ur “Vi ska bli rappare”. Foto: Maja Dennhag

Utöver de två projekt som tidigare fått stöd, Vi ska bli rappare av David Danial och Flaket av Fabian Svensson, Jens Klevje och Jenifer Malmqvist, kommer alltså nu sex nya projekt som fått stöd via Moving Sweden. Och de olika projekten visar upp en stor bredd.

Den blodiga genrefilmen Alena är baserad på serieboken av Kim W Andersson och utspelar sig i privatskolemiljö. Lea och skogspiraterna är ett animerat äventyr för barn, medan Hitta bort handlar om vänskapen mellan hemlösa ungdomar i Sverige. Senses handlar en om dirigents kamp när hon förlorar sina sinnen på grund av en sjukdom. Gerilla är en generationsfilm om unga människor i storstad som kämpar för uppmärksamhet och för feminism. Min faster i Sarajevo, slutligen, är en film om att utforska sina rötter i hemlandet, om skuld och identitet.

Filmerna i Moving Sweden-projektet kommer börja sändas i Sveriges Television under våren och sommaren 2015.

För mer information: Andra Lasmanis, filmkonsulent för Moving Sweden (andra.lasmanis@sfi.se) eller Lina Norberg Johansson, controller för Moving Sweden (lina.norberg@sfi.se).