Bergman Revisited – ny kortfilmssatsning inför jubileumsåret 2018

Vad skulle Persona, Sommaren med Monika eller Scener ur ett äktenskap kunna vara idag? Genom satsningen Bergman Revisited uppmanar Filminstitutet och SVT erfarna regissörer att göra en kortfilm inspirerad av Ingmar Bergmans värld. Sex korta fiktionsfilmer där ingången kan vara en specifik film, karaktär, plats, eller annan aspekt som relaterar till Bergmans universum.

Illustration: Jesper Waldersten

Den 14 juli 2018 skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. I och med det efterlyser Filminstitutet och SVT erfarna regissörer med en relation till Bergman. Resultatet ska bli sex kortfilmer, max tio minuter var. Filmerna får världspremiär på filmfestivalen i Göteborg 2018. Under sommaren 2018 visas samtliga filmer på Sveriges Television.

 

– ­Vi är så nyfikna på att se vad det kan komma in för oväntade och spännande nytagningar och kommentarer till Bergmans universum, och den här samlingen kortfilmer kommer givetvis att kunna få gott om spelutrymme under jubileumsåret 2018, säger Andreas Fock, filmkonsulent för kortfilm på Svenska Filminstitutet, och Helena Ingelsten, redaktör och producent på SVT Kortfilm.

 

Den framstående illustratören och konstnären Jesper Waldersten har exklusivt skapat illustrationen för satsningen. Så här kommenterar han uppdraget:

– ­Ibland kommer någon dragandes med Bergmans skugga. Oftast nära en strand. I svart. I vitt. Då säger jag alltid ja. Länge.

Varje regissör får också chansen att tillbringa en tid i Bergmans hus på Fårö med möjligheten att utveckla sitt manus. Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö står för vistelse.

Mer information om Bergman Revisited hittar du här

 

Ingmar Bergman