”Ché – argentinaren” filmad med RED-kameran

image
I fredags hade den första filmen av två delar om den Argentinske läkaren och revolutionären Ernesto ”Ché Guevara premiär. Regissören Steven Soderbergh valde att spela in filmen med den då, juli 2007, helt nya och oprövade kameran RED. Resultatet tekniskt sett lever inte upp till vad 35 mm filmen som upptagningsmaterial idag kan prestera. Tonomfånget är mer begränsat, vilket man ser i motiv med hög belysningskontrast. Skärpan är inte heller i klass med ett 35 mm filmnegativ.

Steven Soderbergh har själv fotograferat filmen under pseudonym Peter Andrews. Del ett är filmad med anamorfiska objektiv, varför hela sensorn i formatet 1:1.78 inte kunde användas horisontellt utan endast 1:1.2 som med 2x anamorfiska objektiv ger formatet 1:2.40.
Detta betyder att endast 2,65K av sensorns 4K kom till användning. Del två av filmen är filmad normalt med sfäriska objektiv i formatet 1:1.85.

Rollen som Ché spelas trovärdigt och porträttlikt av Benicio Del Toro, men filmens totalintryck är för mig är inte helt tillfredställande. Vill ni se hur RED-kamerans resultat blir kan den vara intressant, men filmens innehåll belyser tyvärr ej Chés bakgrund och varför han blev revolutionär. Vill ni lära känna människan Che läs då hellre Björn Kumms utmärkta biografi, som också finns som ljudbok, eller se filmen ”Dagbok från en motorcykel” som skildrar hur Che’s formas politiskt under en resa i Sydamerika. Finns på DVD.

Här en länk till artikeln ”The Making of Che using SCRATCH and the RED ONE 4K Digital Camera”