Cirkus, samurajer och sorg får SFI-stöd

Bland de senaste projekt som fått produktionsstöd finns nya filmer från Helena Bergström, Roy Andersson och Karin Ekberg samt dokumentärer om Arbetsförmedlingen och könsidentitet.

Skiss från Roy Anderssons Om det oändliga. Foto: Studio 24

Roy Andersson vill påminna oss om skörheten och skönheten i vår existens i Om det oändliga, hans nästa film efter 2014 års Venedigvinnare En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Helena Bergström, som gjorde den mest sedda svenska filmen på bio 2015 (En underbar jävla jul) skriver och regisserar Vilken Cirkus där kärlekskranke Hugo ramlar in i en cirkus på dekis – och magi infinner sig.

Nikita Forever av Nikita Rissanen och Victor Lindgren (snart aktuell på Berlins filmfestival) handlar om barnet Niki, som med hemmasnickrad samurajdräkt jagar fjärilar och försöker att förbereda sig på en catwalk. Det är ett experimentellt drama om att bli människa i en värld av fördomar och normer. Filmen ingår i satsningen Moving Sweden.

I dokumentären Vi bara lyder av Erik Holmström och Fredrik Wenzel skildras Arbetsförmedlingen genom möten med chefer, psykologer, förmedlare och arbetssökande, gestaltade av dockor i en värld av wellpapp. Efter Inez av Karin Ekberg är en dokumentär om att överleva sorgen efter att ha förlorat ett barn som aldrig föds.

Läs mer om alla filmerna här