Döm om min bestörtning!

“Döm om min bestörtning!”
Så inledde FSF-medlemmen Tommy Lundqvist ett mail till FSF i början av juni som äntligen hittat fram till FSF:s hemsida.

Döm om min bestörtning!

Vid en bokförsäljning utanför Fältöversten hittade jag en bok över “Berömda svenskars gravar”. Mauritz Stillers grav visste jag var den var, den besökte jag i förra seklets mitt när jag satt på Filmhistoriska Samlingarna i Tekniska Muséet och läste filmmanus från “Ingeborg Holm” till “Gösta Berlings saga”. Idoler, hjältar: “Moje”, “Garbo”, “Sjöström” och inte minst “Julle”, Julius Jaenzon, svenska filmfotografins mästare alla kategorier.

En enklare biltur, en stillbildskamera och sagda bok, och mina hjältars gravar var förevigade digitalt. Greta Garbo, WOW – ett monument efter förtjänst! Även om hon inte gjorde så många filmer så är hon en av de mest kända svenskarna, i klass med Björn Borg. Jag vill påstå nästan lika känd som “Zlatan”.

Victor Sjöström var lätt, hans grav är granne till min familjs på “Norra” och samma med Lars Hanssons, granngård skulle jag vilja påstå. Trevliga bilder på fina monument.

image
Tro mig eller ej, i boken hittar jag Julius Jaenzon angiven i kvarteret 18 gravnr 1044, lätt som en plätt. Kvarteret ligger längst norrut uppe vid Hagavägen. Men var är graven? Jag letade rad upp och rad ner. Intet monument så långt ögat nådde. Jag började gå rationellt tillväga och följa de små nummerskyltar som sitter instuckna bland blommor och krypväxter. Och då! En rishög! Man anade några bokstäver på den överväxta gravstenen och bredvid den likaledes överväxta skylten satt en liten vit lapp med uppmaning till anhöriga att ta kontakt med trädgårdsmästaren.

Omgående stack jag till Kyrkogårdsförvaltningen och förklarade vem graven innehöll och åtog mig att betala de 450 kronor som gräsklippning har kostat och att jag även skulle presentera läget för medlemmarna i FSF så kanske föreningen vill ha ansvar för vårdnaden av vår mästares viloplats.

Jag har under sista veckan i maj haft nöjet att självsvåldligt göra i ordning graven till enklare status. Klippt ogräs, grävt lite, satt två nya rosbuskar, de gamla var skrutt, en till Julius och en till hans hustru Greta, så nu ser det fint och snyggt ut och man kan se gravstenen.

image
Den 8/7 var J J född och jag tänker gå dit då i år och kanske hedra honom med en liten födelsedagsblomma. Om fler tycker det kan vara trevligt med en tur till Norra Kyrkogården kanske vi kan bli några stycken. Alltså, kvarter 18, grav nr 1044, vid 12-tiden, alldeles bredvid en stor och vacker björk. Vid lämpligt tillfälle tänker jag föreslå föreningen att överväga att ta hand om graven, det vore väl en trevlig uppgift?

Tommy Lundqvist
Filmfotograf FSF