En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är Sveriges Oscarsbidrag

SFI oscars bidrag

Roy Andersson intervjuas av Filminstitutets presschef Jan Göransson. Bredvid honom producent Pernilla Sandström och utlandsenhetens chef Pia Lundberg. Foto: Christopher Mair/Svenska Filminstitutet

Den svenska Oscarskommittén har utsett Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen blev idag dessutom, tillsammans med bland andra Turist av Ruben Östlund, uttagen till European Film Award – People’s Choice Award.

En glad Roy Andersson meddelade på dagens pressträff i Filmhuset idag att han arbetar på en ny film med arbetstiteln “Om det oändliga,” och att han vill ha in mer poesi i filmkulturen.

Hösten 2014 tilldelades En duva satt på en gren och funderade på tillvaron ett Guldlejon i Venedig. Nu har den svenska Oscarskommittén utsett filmen till Sveriges Oscarsbidrag. Det är sedan Oscarsjuryn som beslutar om vilka filmer som hamnar på en så kallad shortlist och därefter vilka som nomineras till en Oscar.

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron har blivit väl mottagen både i Sverige och internationellt. Genomsnittsbetyget från de svenska kritikerna är 3,90. Utländsk press hyllar också filmen:
-– The morose, sardonic genius on show in Roy Andersson’s A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence plays like the melancholy inheritor of fellow Nordic miserablists August Strindberg, Edvard Munch and Søren Kierkegaard – but with much better jokes.” (Jonathan Romney, Sight & Sound, maj 2015.)
-–…the film is a master class in comic timing, employing pacing and repetition with the skill of a practiced concert pianist.” (Peter Debruge http://variety.com/author/peter-debruge/ , Variety, september 2014)

Filmen är producerad av Pernilla Sandström för Roy Andersson Filmproduktion och distribueras av Triart Film. Filmen hade svensk premiär 14 november 2014.

Roy Andersson är en av svensk films mest betydelsefulla regissörer genom tiderna. Hans första långfilm En kärlekshistoria (1970) satte en ny standard för psykologisk realism, subtil tragikomik och starkt bildberättande – något som varit ett kännetecken för Andersson sedan dess, inte minst i den hyllade comebackfilmen Sånger från andra våningen (2000). En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är Anderssons första långfilm på sju år. Han har även tidigare legat bakom Sveriges Oscarsbidrag, med filmerna En kärlekshistoria, Sånger från andra våningen och Du levande.

Den 14 januari 2016 tillkännages det vilka fem filmer som nomineras. Själva Oscarsgalan är den 28 februari.

Utöver det internationella lanseringsstöd som utgår till det svenska Oscarsbidraget i bästa icke-engelskspråkiga film har Svenska filminstitutet beslutat att även dela ut ett internationellt lanseringsstöd till en Oscarskampanj för Stig Björkmans Jag är Ingrid i kategorin Bästa dokumentärfilm.

Följande personer i Oscarskommittén har beslutat:

Anders Habenicht, utsedd av Teaterförbundet
Jörgen Bergmark, utsedd av Teaterförbundet
Zoran Slavic, utsedd av Sveriges Filmuthyrareförening
Jan Lumholdt, utsedd av Svenska Filmkritikerförbundet
George Ivanov, utsedd av Svenska Filminstitutet
Charlotta Denward, utsedd av Film- & TV-producenterna
Sören Staermose, utsedd av Film- & TV-producenterna

European Film Award – People’s Choice Award

Idag blev det också klart också att En duva satt på en gren och funderade på tillvaron är uttagen till EFA:s publikpris, ett av de tyngsta filmpriserna i världen. Den tävlar bland annat mot Turist av Ruben Östlund och därmed är två av de totalt tio tävlande filmerna svenska. Vinnaren tillkännages på en gala i Berlin 12 december.

Röstningen är igång här