Filma med digital stillbildskamera

image
Digitala stillbildskameror har det senaste året fått en ny funktion, möjligheten att filma i HD-video. Det var nyhetsbyråer och tidningar i USA som ställde önskemålet att kunna ta stillbilder och filma med samma kamera, då nyheter på web-sidor med rörliga bilder har blivit vanligt. Nu har det visat sig att kvalitén är så hög att flera reklamfilmer och musikvideos spelats in med stillbildskameror.

image
Det är framförallt Canon 5D och 7D som kommit till användning. 5D har fullsensor-format, d.v.s. 24×36 mm, och kan filma i båda HD-formaten; 720p/60 b/s eller 1080p/30 b/s. En uppdatering av mjukvaran kommer på nyåret och då kan man också filma med bildfrekvenserna 24 och 25 b/s.
7D, som kom nu i höst, har en APS-C sensor, 14,9×22,3 mm, och har bildfrekvenserna 50/60 i 720p och 24,25 och 30 b/s i 1080p.
Här en länk till STOPPs sida som visar de olika sensorformaten
Bilderna spelas in med komprimeringsalgoritmen H264, MPEG-4, med ca 38,6 M/bit/sek. för 5D och 48 Mbit/sek för 7D. (7D har dubbla DIGIC 4 processorer). Detta är inte ett råformat RAW, utan ett ganska hårt komprinerat videoformat.
Här en länk till en sida hos STOPP där de visar skillnaden mellan RAW och en komprimerad videobild

Här finns en bra uppställning på specifikationerna för de båda kamerorna

Ljuskänsligheten är mycket hög med lågt brus. Upp till 12.800 ISO. Jag har filmat med 1.000 ISO inne på en restaurang med befintlig belysning och det ser väldigt fint ut.

-När det häller ljuskänsligheten slår Canons CMOS-sensorer ut allt annat som finns på marknaden av digitala kameror, säger Björn Benckert på Syndicate AB, som använt Canons kameror för flera produktioner.

På Syndicates websida finns många exempel på reklamfilmer filmade med 5D. Klicka här

image
Nyligen presenterade Canon ännu en ny kamera som går att filma med, Canon 1d MkIV med senorformatet 28×19 mm som har en helt nyutvecklad CMOS-sensor med ännu högre ljuskänslighet. Här finner du fakta om denna nya kamera

Titta på filmen på länken nedan, den är lite rolig för Canon bad fotografen låna kameran och göra en testfilm sen när det blev en sån uppståndelse så de tvingade honom att ta ned den från nätet. Antagligen för att Canon var rädda för att filmen skulle göra så att folk väntar på 1D istället för att köpa 7D och 5D först. Se filmen här

Här några rader skrivet av undertecknad efter att provfilmat med Canon 7D.

Videofilmning med Canon 7D.

Nu har jag varit ute och provfilmat med Canon 7D och det kändes lite ovanligt att arbeta med denna stillbildskamera för filmning. Kameran är ju inte anpassad ergonomiskt till filmning och jag saknar många funktioner som finns på videokameror.

Vad som var positivt var den fina bildkvalitén och det kortare skärpdjupet samt den höga ljuskänsligheten. Vi filmade med manuella Leica R objektiv som har kuggring för koppling till follow focus.

Exponeringen blev för ljus om jag gick efter kamerans anvisning, men blev bra efter 1/2-1 stegs nerbländning. Menyinställningen av bildskärpa och kontrast drog jag ner till botten, -4 steg, och färgmättnad –2 steg. Allt efter anvisning som jag funnit på nätet.

Förstoring av sökarbilden med 5x resp. 10x är mycket bra för exakt skärpeinställning.

De stora nackdelarna är:

  1. Sökaren som är fast och inte går att vrida för låga och höga kamerapositioner.

  2. Ljudupptagning med automatik och miniplugg för mikrofoningång är inte bra. Går det att styra ut ljudet manuellt??

  3. Autofokus fungerar ej i videoläge. Autofokusobjektiv har en mycket dålig fokusring för manuell fokus med korta avstånd mellan siffrorna, vilket gör det näst intill omöjligt att dra skärpan manuellt. Manuella objektiv är bättre.

  4. Ergonomin är ej gjord för filmning. Axelstativ kan vara en lösning.

  5. Mindre komprimering hade varit önskvärt.
    Idag är det 48 Mbit/sek. Minst 100 Mbit/sek är ett krav som bl.a. BBC har. Minneskorten är billiga så man har råd att ha några fler.

Oktober 2009. Hans Hansson.

Här några länkar till web-sidor om att filma med Canons stillbildskameror.
1
2
3
4
5
6