Filmpool Nord, Film i Väst och Film i Skåne nu med i Moving Sweden

Bild
I dag avslöjades att ytterligare tre tunga aktörer går med i satsningen Moving Sweden, Filmpool Nord, Film i Väst och Film i Skåne. De blir nu en del i samarbetet tillsammans med Moving Sweden-familjen.

På Svenska Filminstitutets seminarium på Göteborgs filmfestival i dag, berättar den nya Moving Sweden-konsulenten på Filminstutet, Helen Ahlsson, och Christian Wikander, programchef för Drama på SVT, om det utvidgade samarbetet:

– Talangutveckling är en angelägenhet för hela Sverige. Och det känns fantastiskt och viktigt att fyra produktionscentra nu ingår i Moving Sweden. Tillsammans kan vi fortsätta utveckla både berättelsen och berättandet, säger Christian Wikander.

Bild


Bilder: Gerilla och Råggywood och Vi ska bli rappare, två filmer som fått stöd genom Moving Sweden, och som i dag får sina världspremiärer.
Foto: Migma Film och Plattform produktion.

Susann Jonsson, vd på Filmpool Nord och Nätverket Regionala Filmproduktionscentrum, fyller i:

– Att utveckla nya talanger är och har alltid varit prioriterat för oss regionala filmproduktionscentrum. Utan talangutveckling skulle vare sig Skåne, Västra Götaland eller Norrbotten haft möjlighet att positionera sig på den nationella eller internationella filmkartan. Moving Sweden kommer att länkas samman med pågående talangprojekt hos Film i Skåne, Film i Väst och Filmpool Nord/Film i Västerbotten. Vår förhoppning är att det ska leda till en vitalisering av svensk film.

Moving Sweden är en satsning som ger filmare tillfälle att sparka upp nya dörrar, söka nya historier, flytta gränserna, utmana gestaltandet och beröra publiken med starka berättelser i nya och spännande former. Satsningen riktar sig (oavsett ålder) till både filmberättare som är i början av sitt filmskapande och mer erfarna filmare som vill utmana och förnya sitt filmgestaltande.

I dag på Storan med start kl 16.30 får även de två första filmerna som fått stöd via Moving Sweden sina världspremiärer på Göteborgs filmfestival, Råggywood – Vi ska bli rappare (Regi och manus: David Danial producent: Erik Hemmendorff ) och Gerilla (Regi och manus: Anders Hazelius producent: Lizette Jonjic)

Filmpool Nord, Film i Väst och Film i Skåne blir nu en del i samarbetet tillsammans med SVT, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Regionala resurscentrums samarbetsråd och Svenska Filminstitutet.

Läs mer om Moving Sweden här