Följ med bakom kulisserna i Drömfabriken

Gudfadern
Kunskapskanalen viar i höst elva filmer om film som går in på djupet inom de mest skiftande ämnen som ryms inom filmens värld. Det handlar om filmklippning, om John Cazale – den yngste brodern i Gudfadern-filmerna, om italienska filmstjärnor, om konstnärerna Picasso och Braque och deras filminsatser, om den tyska drömfabriken Babelsberg, om tecknad film genom historien, den indiska filmindustrin och mycket mer. Bland de som guidar oss finns kända namn som George Lucas, Werner Herzog, Al Pacino, Meryl Streep och Philip Seymour Hoffman.

Se den första filmen i serien här
(OBS filmen är otextad i denna länk. Engelskt tal.)

Kunskapskanalen: Filmer om film.
Lördagar kl. 21.00 med start 23 oktober

John Cazale, kungen av biroller? Här tillsammans med Al Pacino i Gudfadern.
Foto: Content Films

John Cazale – I skuggan av Gudfadern
Den första filmen handlar om kungen av biroller – John Cazale. Det är en hyllning till en skådespelare som aldrig fick några huvudroller, men vars biroller blev oförglömliga. De fem filmer som John Cazale medverkade i vann totalt 15 Oscar och nominerades till 40. För den stora publiken förblev dock John Cazale ett okänt namn. Hans mest kända roll var brodern Fredo i Gudfadern. I filmen möter vi bland annat Al Pacino, Francis Ford Coppola, Sidney Lumet samt Meryl Streep. John Cazale dog 1978 endast 42 år gammal.

John Cazale medverkade i följande filmer: Gudfadern (1972), Avlyssningen (1974), Gudfadern 2 (1974), En satans eftermiddag (1975) och Deerhunter (1978).

Läs mer om alla filmer i serien här.

Filmporträtt ur arkiven
De nyproducerade filmerna kompletteras med elva klassiska filmporträtt ur arkiven. Här återser vi filmskapare som Stefan Jarl, Lars Molin, Vilgot Sjöman, Sven Nyqvist och inte minst Ingmar Bergman.

Kunskapskanalen: Filmporträtt ur arkiven
Tisdagar kl. 21.00 med start 19 oktober

Det första porträttet handlar om Stefan Jarl, den evige rebellen inom svensk film. Han har varit dokumentärfilmen trogen i över 40 år då det började 1968 med “Dom kallar oss mods”. En film av Monica Ohlson från 2003.

Kunskapskanalen ingår i public service-utbudet och är ett samarbete mellan SVT och UR.