Förlorade filmskatter och öppet hus i Filmhuset – fri entré till allt!

Mai Zetterling
Nu till helgen firar Svenska Filminstitutet Länge leve filmen! med öppet hus i Filmhuset. På programmet står allt från en helt unik visning med levande musik och filmfragment från förlorade stumfilmer, till nyrestaurerade och nydigitaliserade filmer, samtal, rundvandringar i Filmhuset, besök i arkiven, tipsrundor för barn och vuxna, knattebio och filmverkstad – med mera. Och det är fri entré till allt.

Tid och plats: Lördag 1 november kl 12.00-21.15 och söndag 2 november kl 12.00-20.30 i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.

Bild: Mai Zetterling vid kameran, på lördag visas två av hennes kortfilmer under samtalet ”Gömd men inte glömd!” Filmhistorien ur kvinnligt perspektiv.

Under årets Länge leve filmen!-helg bjuds publiken på en förlorad filmskatt. Sverige var under stumfilmstiden en av de allra största filmnationerna, med mängder av internationella framgångar. Men film slits ut och förstörs och i dag finns inte ens hälften av dessa filmer kvar, eller endast som fragment. Som final under årets Länge leve filmen!-helg visas alla de stumfilmsfragment som finns bevarade, med ackompanjemang av Edward von Past på piano.

Innan dess bjuds det bland annat på samtal om filmhistorien ur kvinnligt perspektiv och vi får följa med på en resa genom tiden med filmer som alla har Stockholm i huvudrollen med Göran Everdahl som ciceron. Det blir naturfilmer från 20-talet och samtal om hur nästa års hundraåringar Sickan Carlsson, Ingrid Bergman och Hasse Ekman blir digitala och återuppstår på biograferna. Dessutom bjuds det på guidade visningar av Ingmar Bergman-arkivet och bibliotekets arkivsamlingar, med originalmanus, handskrivna brev från svenska filmstjärnor, filmaffischer och stillbilder.
En av helgens gäster är Gunilla Palmstierna-Weiss – som nyligen porträtterats i hyllad K-Special och som gjorde stor succé på Bergmanveckan – som introducerar Peter Weiss Hägringen från 1954.

Allt detta och mycket mer under två dagar, hela helgens program finns här