Furiös action, förälskade bärplockare och en prima ballerina i februari månads SFI-stöd
Kung Fury bjuder på hejdlös action med glimten i ögat. Förutom denna film har fyra långfilmer – Nima Sarvestanis De som sa nej, Kersti Grunditz Labor of Love, Wiktor Ericssons Jordgubbslandet och Petter Lennstrands Upp i det blå – och sex kortfilmer beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet denna månad.
Kung Fury är en actionkomedi som handlar om hur polisen och kung fu-mästaren Kung Fury (spelad av David Sandberg som även står för regi och manus) får sitt livs tuffaste uppdrag – han sänds tillbaka i tiden där han via dinosaurier, robotar och asagudar ställs mot sin nemesis, ingen mindre än Adolf Hitler (Adolf Führer). Denna utflippade kärleksförklaring till 80-talets actionfilmer, längdmässigt mellan en kortfilm och en långfilm, är ett exempel på framgångsrik Kickstarter-finansiering och har fått stöd av Svenska Filminstitutet som en del av projektet Moving Sweden, starka berättelser i nya och spännande former.
Nima Sarvestani belönades med tv-världens finaste pris, en Emmy, för sin förra film Frihet bakom galler. Nu är han tillbaka med De som sa nej, en dokumentär om rättegången efter morden på politiska fångar i Iran. Kersti Grunditz var nyligen bioaktuell med sin dokumentär om Carl Johan de Geer – hennes nya film Labor of Love handlar om hovdansaren Marie Lindqvist. Wiktor Ericssons Jordgubbslandet skildrar arbetsvillkoren för utländska bärplockare och ungdomskärlek över barriärer, och Petter Lennstrands Upp i det blå är en barn- och familjefilm som blandar dockor och live action.
Bland kortfilmerna kan nämnas Agnieszka Lukasiaks dokumentär A Portrait of a Terrorist, Johan Tapperts Flykten från enplansvillorna, inspirerad av Jan Stenmarks illustrationer och Mia Blomgrens och Klara Swantessons Nisses äventyr på land och till sjöss, en animerad film om sjölivet, kärlek, sex och döden.