Hjalmar Palmgren blir ny chef för Filminstitutets avdelning för produktionsstöd och lansering

Hjalmar Palmgren
Hjalmar Palmgren får ett av Sveriges tyngsta filmjobb som chef för Filminstitutets avdelning för produktionsstöd och lansering. Han efterträder Charlotta Denward och även Caisa Westling, som varit t f chef för avdelningen den senaste tiden.

Foto: Sven-Åke Visén

Hjalmar Palmgren har de senaste fem åren arbetat som projektledare på Sveriges Televisions K Special med budget- och innehållsansvar för svensk och internationell samproduktion. Bland annat har han medverkat till tillblivelsen av den internationella prisbelönade succén Searching for Sugar Man, Big Boys Gone Bananas!*, Pojktanten, Liv & Ingmar m fl.

På SVT har även Palmgren varit projektledare för den uppmärksammade och populära tv-serien Världens modernaste land med Fredrik Lindström som ciceron.

Mellan åren 2002 och 2005 var han dokumentärfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Titlar han gav stöd till innefattar Armbryterskan från ensamheten, Vikarien, Terrorister, Gitmo och Alla mår bra.

Innan åren som filmkonsulent arbetade Palmgren som bearbetningsproducent med filmer och tv-serier, t ex Trolösa, Svensson Svensson – Filmen, Pelle Svanslös och den stora skattjakten, Tusenbröder och Skärgårdsdoktorn.
– Det är en fantastisk spännande utmaning att aktivt få jobba med filmpolitik och de stora utmaningar filmen står inför i ett föränderligt medialandskap och med ett splitternytt filmavtal. Det känns också väldigt roligt att få den här möjligheten att arbeta nära filmkonsulenterna som är hjärtat i det svenska filmstödet.

– Svensk film håller idag en mycket hög kvalitet och har en bra bredd och vi har dessutom en stark tillväxt av talanger. Jag ser fram emot att vara med och se till att det här både fortsätter och utvecklas, säger Hjalmar Palmgren.

Hjalmar Palmgren är född 1961 är i grunden filmvetare och utbildad på Stockholms filmskola. Efter studierna regisserade och producerade han dokumentärfilmer.

– Vi är väldigt glada för att Hjalmar kommer till oss. Han har inte bara en bred erfarenhet från filmproduktion utan även av att ha arbetat med det filmpolitiska uppdraget ” i allmänhetens tjänst”. Film är bred publikfilm, konstnärlig film och dokumentärfilm vilket Hjalmar har stor förståelse för sedan sina många år på SVT, säger Anna Serner vd på Svenska Filminstitutet.
Hjalmar Palmgren tillträder sin tjänst den 1 mars 2013.

Vill du komma i kontakt med Hjalmar Palmgren? Kontakta mig, Åsa Garnert asa.garnert@sfi.se 08-665 12 41 eller Martin Frostberg martin.frostberg@sfi.se 08-665 12 12