Hobbit: En oväntad resa

The Hobbit
Som jag har tidigare skrivit har The Hobbit, eller ”Hobbit: En oväntad resa” som är den svenska titeln, tagits med 48 b/s i 3D med RED kameror, för att få ett bättre resultat. Filmen visas också i 2D men då endast i 24 b/s. Kul hade varit att se den i 2D med 48 b/s.

Se den nya trailern

Videoblog i sex delar om inspelningen med Peter Jackson

SF Bio visar ”Hobbit: En oväntad resa” i High Frame Rate redan från premiären.

Peter Jackson
Den emotsedda filmen om hobbiten Bilbo Bagger och hans fantastiska resa har premiär den 12 december och det har länge varit känt att regissören Peter Jackson också velat visa filmen i s.k. High Frame Rate.
Detta innebär att filmen visas med 48 bilder per sekund istället för med 24 bilder per sekund vilket är det normala vid biografvisningar.
Biobesökaren upplever bilden ännu tydligare med bättre och mjukare effekt vid t ex panoreringar.

The Hobbit, High Frame Rate
Tekniken har fram tills nu varit oprövad på de svenska biograferna och det har varit en kamp mot klockan för att få tekniken installerad och godkänd fram till dess att biljetterna släpps den 3 december (2 december till nattvisningarna).
– Även om det traditionella sättet med 24 bilder per sekund är utomordentligt bra med den nya digitala tekniken, så har det hela tiden varit vår ambition att visa filmen även i High Frame Rate, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio. Nu är alla våra biografsalonger digitaliserade och vi vill naturligtvis fortsatt ligga i framkant när det gäller ny teknik, och samtidigt måste vi förvissa oss om det fungerar. Men nu har det löst sig och det är vi glada för.

Från och med de första visningarna den 12 december kan alltså Hobbit: En oväntad resa ses antingen i traditionell 2D eller så kan man välja att se den i 3D, och med High Frame Rate i utvalda salonger, i samtliga SF Bios städer.