Hoyte van Hoytema, FSF, på ”Actors Studio”

Hoyte van Hoytema
Spänd förväntan inför ”Actors Studio” på Cinemateket, part deux. Foto i fokus när Stina Lundberg Dabrowski möter en av Sveriges allra främsta filmfotografer – Hoyte van Hoytema, den 6 maj i Filmhuset.

”Actors Studio” på Cinemateket
Tid: Torsdag den 6 maj, kl 18.00
Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1

Den 6 maj är det dags för del två i samtalsserien ”Actors Studio” på Cinemateket och denna gång gästas Filmhuset av filmfotografen Hoyte van Hoytema – som har vunnit Guldbagge två år i rad.

Foto står i fokus och det blir ett samtal om metoder, inspiration och yrkeshemligheter, illustrerade av filmklipp.

Biljetter släpps på Filmhuset den 29 april.

Oförglömlig premiär

Premiären av ”Actors Studio” på Cinemateket blev något av ett stålbad. Den 8 mars var franska storstjärnan Catherine Deneuve den allra första gästen och en tuffare inledning av en serie kan man knappast tänka sig. Bio Victor i Filmhuset vibrerade av energin framme på scen:

”Det hela hade en air av boxningsmatch” Isabelle Espinoza, SVT.

.

”Om några år kommer mänskligheten att delas in i två kategorier, var det någon som sa, i dem som var där när Stina Dabrowski och Catherine Deneuve kämpade mot varandra och dem som inte var det. Jag var där!”

Cecilia Hagen, Expressen.

.

–Det var absolut en av de tuffaste intervjuer jag någonsin har gjort, säger Stina Lundberg Dabrowski som ser fram emot samtal nummer två:
–Det blir enormt intressant att gå på djupet tillsammans med Hoyte van Hoytema och att få inblick i filmfotokonstens värld.

–Vi är väldigt glada över att Hoyte van Hoytema har tackat ja, säger Cinematekets programchef Lova Hagerfors. Han är en av de mest intressanta personerna inom svensk film idag. Och tillsammans med Catherine Deneuve visar han på den bredd vi vill ha på gästerna i ”Actors Studio”.

Hoyte van Hoytemas filmer och tv-serier är bland det bästa som gjorts i Sverige det senaste decenniet. Han har två år i rad vunnit Guldbaggen för bästa foto: 2009 för Låt den rätte komma in och 2010 för Flickan och hyllas även för tv-serierna Lasermannen och Upp till kamp.
Förfrågningar har börjat komma från Hollywood och 2009 fotograferade van Hoytema The Fighter, regisserad av David O’Russell, med bland andra Christian Bale och Mark Wahlberg. Innan den når de svenska biograferna kan vi se fram emot van Hoytemas insatser i Kristian Petris Ond tro, som har premiär i höst.

”Actors Studio” på Cinemateket arrangeras i samarbete med Dramatiska institutet. OBS! Samtalet äger rum på engelska.

Hoyte van Hoytema val på Cinemateket:
Den 3 timmar och 39 minuter långa versionen av Ciminos Heaven’s Gate. Från 1980.

Visas efter samtalet den 6 maj, kl 20.00.