Ingrid Dahlberg blir VD för Stiftelsen Ingmar Bergman

image
Stiftelsen Ingmar Bergman har utsett Ingrid Dahlberg till VD för Stiftelsen, som nu växlar in på ett nytt spår, med helt nya möjligheter att bevara och levandegöra arvet efter Ingmar Bergman.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

– VD:s roll blir att ge Stiftelsen Ingmar Bergman ett ansikte utåt, och stärka dess position i svenskt och internationellt kulturliv, säger ordföranden Astrid Söderbergh Widding.

Ingrid Dahlbergs breda kompetens inom film och teater och hennes mångåriga erfarenhet av ledarskap gör att Stiftelsen Ingmar Bergman står väl rustad att ta itu dels med arbetet med digitalisering av samlingarna, dels med hanteringen av rättigheterna till film- och teatermanus.

image
Ingrid Dahlberg har samarbetat med Ingmar Bergman i flera film– och TV-produktioner, bland annat som producent för Den goda viljan och Enskilda samtal, men också kring hans Dramatenuppsättningar av Maria Stuart, Spöksonaten, Bildmakarna och Gengångare.

– Samarbetet med Ingmar Bergman är nog det mest stimulerande jag någonsin haft. Lika stimulerande hoppas jag att det ska bli att arbeta för att hans verk bevaras och hålls levande. Inte minst gäller det att engagera unga människor och att i samarbete med andra aktörer tillfredsställa det stora internationella intresset för Ingmar Bergmans verk. Här i Sverige förstår vi inte vidden av Bergmans storhet över hela världen, säger Ingrid Dahlberg.

Ingrid Dahlberg var chef för SVT Drama 1986-96, Dramatenchef 1996-2002 och landshövding i Dalarnas län 2002-2006. Det nya VD-jobbet är på halvtid, och hon kombinerar det med en rad styrelseuppdrag: som ordförande i Skansen och i Svensk Scenkonst, och som styrelseledamot i bland annat Svensk Filmindustri, TV 4 och Operahögskolan.