Inspelningsstart för “MÄN SOM HATAR KVINNOR”

image
Filmatiseringen av Stieg Larssons första bok i succétrilogin “Millennium” startar den 26 februari. Regissör till den första filmen i serien, ”Män som hatar kvinnor”, blir danske Niels Arden Oplev, som vunnit flera filmpriser i Danmark och regisserat bl.a. tv-serien ”Mordkommissionen”. Fotograf blir Eric Kress, DFF, som senast stod bakom kameran i ARN-filmerna. Det blir Dagsljus AB som kommer att leverera tekniken till inspelningarna.

Michael Nyqvist och Noomi Rapace kommer att spela huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Ytterligare skådespelare i filmen:

Lena Endre spelar rollen som Erika Berger.
Sven-Bertil Taube spelar rollen som Henrik Vanger.
Peter Haber spelar rollen som Martin Vanger.
Peter Andersson spelar rollen som advokat Bjurman.
Marika Lagercrantz spelar rollen som Cecilia.
Ingvar Hirdwall spelar rollen som Frode.
Annika Hallin spelar rollen som Annika.
Sofia Ledarp spelar rollen som Malin.
David Dencik spelar rollen som Janne.
Björn Granath spelar rollen som Morell.
Thomas Köhler spelar rollen som Plague.

”Män som hatar kvinnor” kommer att ha biopremiär i Norden den 30 januari 2009.
Filmatiseringen av Stieg Larsson Trilogin är ett av Skandinaviens största filmprojekt. Michael Nyqvist och Noomi Rapace spelar huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.
Den danske regissören Niels Arden Oplev ska regissera den första filmen ”Män som hatar kvinnor”, som kommer att få biopremiär i hela Norden 30 januari 2009.
Filmatiseringen av den första boken samt de två följande böckerna ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” kommer att ske under 2008.
Stieg Larssons makalöst framgångsrika trilogi har sålts i drygt 2,3 miljoner exemplar bara i Sverige och toppat försäljningslistorna även i Danmark och Norge. Trilogin har även haft stor framgång i Tyskland och Frankrike samt övriga Europa.

Yellow Bird producerar filmerna och Nordisk Film distribuerar dem på bio och DVD i Norden.
Yellow Bird är en del av Zodiak Television, en av Europas största koncerner inom utveckling, produktion och exploatering av rörliga bilder.
Yellow Bird är ledande inom utveckling och produktion av drama för film- och TV- marknaden och har producerat serier som Wallander, Irene Huss och Lasermannen. Yellow Bird ska nu filmatisera Stieg Larsson Trilogin – Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Yellow Bird ska även producera Wallander för BBC, med Kenneth Branagh i huvudrollen som Kurt Wallander.

Läs artikel i Aftonbladet