Juni månads stöd från SFI

Stillbild ur “Flickan, mamman och demonerna” av Suzanne Osten. Foto: Sara Borgström

Stillbild ur “Flickan, mamman och demonerna” av Suzanne Osten. Foto: Sara Borgström

Spökraketer, cheerleaders och Sarah Jessica Parker bland juni månads produktionsstöd.

Suzanne Osten, Stefan Jarl, Fanni Metelius och Ella Lemhagen är några av de regissörer som får produktionsstöd i juni. Dessutom får Ulf Malmros automatstöd för Flykten till framtiden.

Stefan Jarls Aftonland är en poetisk krigsfilm i en värld som liknar Sverige. Mikael Persbrandt gör huvudrollen. Ella Lemhagen får stöd för sin första amerikanska film, All Roads Lead to Rome, en romkom med bland andra Sarah Jessica Parker och Claudia Cardinale. Fanni Metelius långfilmsdebuterar med Jag vill inte bli gammal nu, en film om intimitet, sexualitet och en relation som tar slut. Metelius skriver, regisserar och spelar huvudrollen.

Dokumentären Ghost Rockets av Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh följer UFO-Sveriges föreningsliv och upptäckter. Det är ett transmediaprojekt som utöver filmen även inkluderar världens första crowdsource-baserade utredning av officiellt hemligstämplat militärt arkivmaterial. Suzanne Osten gör Flickan, mamman och demonerna som hon skrivit tillsammans med Erik Uddenberg, baserat på deras gemensamma pjäs. Det är en thriller för barn om en flicka vars mor har en psykisk sjukdom.

Kusliga filmer för barn finns även i det kortare formatet i form Boy-Razor av Peter Pontikis där en pojke hämnas sina mobbare genom att sätta ett rakblad i en vattenrutschkana. Även kortdokumentären Ruth av Hanna Heilborn vänder sig till barn. Den följer unga Ruth som trotsar fördomar och står upp för sig själv och sitt cheerleadingteam. Amanda Leissners Bikupan ingår i satsningen Moving Sweden och utspelar sig i en grönskande sommaridyll där något fruktansvärt plötsligt splittrar familjen och särskilt påverkar yngsta dottern svårt.

Läs mer om alla filmer här