Kameror utan ergonomi

Ergonomi
Det har nu kommit många nya digitala kameror på marknaden och de flesta har dålig eller ingen ergonomi alls. Det behövs stora riggar för att kunna bära kameran på axeln, massor med kablar och kameran blir då framtung och svår att arbeta med. Det krävs ofta massor med tillbehör för att kunna fungera bra. Extra sökare, extern recorder, externa batterier, m.m.

Det verkar som om utvecklingen gått bakåt när det gäller ergonomin. Aaton-kameran har varit ett föredöme och deras slogan är ”som en katt på axeln” är verkligen sant. Även Arri har då det gäller deras senaste modeller av filmkameror tänkt på fotografen och designat kamerorna så de skall vara användarvänliga. När det gäller Arris Alexa, som fått en lådformad design, skulle den kunnat göras bättre ergonomiskt anpassad till fotografen.

Sedan har vi Red och nya Canon C300 samt Sony F3 och här finns det mycket mer att önska.

Vi skall bara inte tala om alla dessa stillbildskameror som nu används till att filma med, dessa är ur ergonomisk synpunkt helt värdelösa.

Jag uppmanar alla att påverka tillverkarna att tänka på ergonomin och användarvänligheten när de skall designar nya kameror. Det vore bra om de tog kontakt med några duktiga filmfotografer och få deras synpunkter på utformningen.

Se på denna webbsida