Kortfilmen “Micky badar” vann juryns pris i Cannes

Micky badar
Vid kvällens avslutningsceremoni på filmfestivalen i Cannes delades tio filmpriser ut. Ett av dem gick till svenska kortfilmen Micky badar i regi av Frida Kempff och Camilla Skagerström.

Filmen har rönt mycket stor uppskattning och uppmärksamhet. Vid Filminstitutets pressträff i Cannes förra lördagen framkom bland annat att Micky badar tagits ut bland 6 000 inkomna bidrag till festivalen och att den har producerats för rekordlåga 30 000 kronor.

Micky badar handlar om snart hundraåriga Micky som badar året om. Hon är äldst i en stor klan av släktingar. Genom hennes berättelse får vi perspektiv på oss själva och hur vår existens är frukten av tillfälligheternas spel.

–Det är enormt stort för oss och stort för svensk film. Vi är väldigt glada, säger Frida Kempff.

Svenska kortfilmer har belönats under de senaste åren i Cannes, men då har de befunnit sig i någon av sidosektionerna. Enligt Filminstitutets lista Svensk film i Cannes genom åren får vi gå tillbaka till 1953 då en svensk kortfilm fick ett pris i huvudtävlan. Det året belönades Olle Hellbom med ett Prix du film d’art för Döderhultarn Foto: Rune Ericson, FSF.

Hela prislistan från avslutningsceremonin