Langseth, Östlund, bilmekaniker och badminton får SFI-stöd

Två av Sveriges största reginamn, Lisa Langseth och Ruben Östlund, finns bland de totalt femton projekt som får produktionsstöd i juni.

Lisa Langseth och Alicia Vikander fortsätter sitt samarbete från Till det som är vackert och Hotell med Euforia. I Euforia åker två systrar (Vikander och Eva Green) till en hemlig lyxklinik för självmord där en av dem ska avsluta sitt liv. B-Reel Films producerar ihop med Vikanders eget nystartade bolag Vikarious Production och inspelningen börjar i augusti.

Även Ruben Östlunds The Square börjar snart filmas. I filmen fungerar en ruta som en frizon där alla människor har gemensamma rättigheter och skyldigheter. Det är Östlunds hittills mest högbudgeterade film. Planerad premiär 2017.

Bild från filmen Ouaga Girls. Foto: Theresa Traore Dahlberg.

I dokumentären Ouaga Girls av Theresa Traore Dahlberg utbildar sig en grupp kvinnor i Burkina Faso till bilmekaniker. Det är en poetisk uppväxtskildring om systerskap, livsval och om att bryta ny mark. I finsk-svenska dokumentären Hobbyhorse Sisters av Selma Vilhunen får tonårsflickor kraft och gemenskap av lek med käpphästar och lagom till 2018, då Ingmar Bergman skulle fyllt hundra år, kommer dokumentären Bergman om den världsberömde regissören. Jane Magnusson regisserar.

I animationen 12 mm av Patrik Eklund är en långsint kvinna besatt av ett 20 år gammalt domslut i badminton. Hold Me Down av Niclas Gillis ingår i satsningen Moving Sweden och berättar om en 19-årig kvinna i New York som arbetar som strippa för att försörja sin dotter. Samtliga roller spelas av människor som även i verkligheten lever det liv de porträtterar i filmen.

Läs mer om alla filmerna här

SFI-stöd