Lingonris, Trinidad och sjöväder bland april månads produktionsstöd

Monica Zetterlund
Nya filmer från Andreas Öhman, Fijona Jonuzi och Jens Assur samt stöd till filmatiseringen av Mig äger ingen.

Teamet bakom I rymden finns inga känslor återvänder med Bitchkram av Andreas Öhman om Kristin som håller sig gömd och skriver krönikor för en lokaltidning under en fejkad New York resa. Mer New York blir det i Monica Z – ett lingonris i ett cocktailglas av Per Fly som berättar om Monica Zetterlunds liv, från värmländska Hagfors till jazzens innekretsar i USA på sextiotalet.
Kjell-Åke Andersson regisserar Mig äger ingen, baserad på Åsa Linderborgs Augustnominerade bok och i barnfilmen Eskil och Trinidad av Stephan Apelgren slits Eskil mellan pappa i Norrland och mamma i Köpenhamn, när han en dag träffar båtbyggande originalet Trinidad som ska segla till Karibien.

Mer om filmerna, regissörerna, stödbelopp och synopsis finns här

Edda Magnason gör rollen som Monica Zetterlund. Foto: Jonath Matthew

Flera stora namn märks bland kortfilmerna. Fijona Jonuzis komedi Praktikanten följer två privilegierade storstadsungdomar på praktik i vuxenvärlden där de får nya insikter. Cannes- och Guldbaggeprisade Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson besöker i sin geografiska konstdokumentär Drogden också nord tre platserna bakom namnen i sjöväderrapporten. Jens Assurs A Society följer nio afrikaner och två kineser under en krävande resa som tvingar de till en tillfällig fungerande gemenskap.