Maktkamp mellan Thommy och Micke bland septembers produktionsstöd

Stillbild: Louise Löwenberg som Thommy Berggren i Fijona Jonuzis Den största av dom största. Foto: Mai Nestor.

Stillbild: Louise Löwenberg som Thommy Berggren i Fijona Jonuzis Den största av dom största. Foto: Mai Nestor.

Jens Assur långfilmsdebuterar, Fijona Jonuzi gör drama om Thommy Berggren och Mikael Persbrandt och Wu-Tang Clan stöder svensk DJ-dokumentär. Jens Assur, prisad för sina kortfilmer, långfilmsdebuterar med Korparna, ett drama på 70-talets svenska landsbygd. Bonden Agne brottas med tidens moderniseringskrav och sonen Klas ovilja att ta över gården. I sin längtan efter frihet hittar Klas en tillflykt i sitt stora fågelintresse och hos den nyinflyttade Veronika. Filmen bygger på den Augustprisbelönade romanen av Tomas Bannerhed.

I dokumentären Tyskungarna – barn av de hatade berättar Per Anders Rudelius om en generation som sveks av norska samhället – barnen till tyskar som efter andra världskriget blev bespottade måltavlor för tyskhat.

Dokumentären Gretas guide till galaxen av Astrid Askberger handlar om frihet och tvåsamhet. Den följer Greta och hennes alkoholiserade mor under femton års tid med flyttar tvärs över USA.

Fijona Jonuzi gör 60-minutersdramat Den största av dom största där skådespelaren Micke och regissören Thommy gör en enmanföreställning ihop. Med två veckor till premiär har de inget material och yrkesrelationen glider över i en privat kamp. Filmen ingår i satsningen Moving Sweden och är inspirerad av pjäsen med samma namn, av och med Eva Johansson och Louise Löwenberg. Nu agerar de i filmen och skriver manus ihop med Jonuzi.

I det lite kortare formatet gör Ștefan Constantinescu Duschen där en ung svensk kvinna med höga ideal möter en rumänsk EU-migrant. Alla har en räddare, ett offer och en förövare inom sig men hur hårfina är gränserna mellan rollerna och hur kan dessa gränser suddas ut?

Kortdokumentären The Mahoyo Project: South Africa av Moira Ganley berättar om ett gränslöst kollektiv som gör konst, mode och DJ:ar. De reser till Johannesburg för att lära unga kvinnor att DJ:a och bryta normer. Wu-Tang Clan hjälper till med filmens lansering i USA.

Läs mera om filmerna här