Mars månads produktionsstöd från SFI

SFI mars

Bild ur filmen “Siv sover vilse” (konceptbild från utvecklingen av filmen). Foto: Snowcloud Films.

Surrealistiskt sömnäventyr, dokumentär om land grabbing och dansanta kortfilmer i mars månads produktionsstöd.

Siv sover vilse är titeln på Catti Edfeldt och Lena Hanno Clynes filmatisering av Pija Lindenbaums älskade barnbok med samma namn. Den och två andra långfilmer – Dead Donkeys Fear No Hyenas och Bikes vs Cars – samt fem kortfilmer har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet denna månad. Dessutom får tre långfilmer automatstöd.

Pija Lindenbaums barnböcker har sålts i över 600.000 exemplar bara i Sverige och för första gången filmatiseras en av dom. Den hyllade bilderboken ”Siv sover vilse” förvandlas till ett filmiskt äventyr fyllt med magisk realism och igenkänning när sjuåriga Siv sover över hos en kompis för första gången. Filmen är en svensk-holländsk samproduktion.

Joakim Demmers Dead Donkeys Fear No Hyenas är en helt annan typ av film: en dokumentär om ”land grabbing”, det stötande men svårstoppade fenomenet att utländska investerare köper jordbruksområden i fattiga länder, och skapar industriella jättefarmar som sväljer all odlingsbar mark i området, vilket får till följd att lokalbefolkningen tappar sina möjligheter till försörjning.

Fredrik Gerttens dokumentär Bikes vs Cars har redan gått upp på bio och får nu produktionsstöd av Svenska Filminstitutet. Gertten har tidigare gjort de uppmärksammade dokumentärerna BANANAS!* och Big Boys Gone Bananas!* och hans nya film handlar om cyklandets roll i klimatkrisen: om de mäktiga intressen som tjänat på privatbilismens framväxt och som varje år investerar miljarder på lobby och reklam för att skydda sina affärer, och om de aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer och som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken.

Fem spännande kortfilmer har också beviljats produktionsstöd, samtliga dokumentärer: Dans för livet av Erlend E. Mo, Varicella av den ryske regissören Victor Kossakovsky, som även den handlar om dans, Radio Cineola – The Inertia Variations av Johanna St Michaels, Extramaterial av Maximilian von Aertryck samt Shadowland, en hommage till filmen och Hollywoods guldålder av John Skoog.

Automatstöd

Tre filmer får automatstöd denna månad: Helena Bergströms Härlig är jorden, den tecknade Bamse och häxans dotter som regisseras av Maria Blom och Christian Ryltenius och Brisinger United av Johan Brisinger.

Läs mer om alla filmer här