Mirakel, spektakel och gentlemen bland december månads produktionsstöd

Bild ur: Emil och Ida. Foto: Filmlance International / Pennfilm Studio AB
Mikael Marcimain filmar Klas Östergrens Gentlemen, Elisabet Gustafsson gör Krakel Spektakel och Per Åhlin gör Emil och Ida.

Bild ur: Emil och Ida. Foto: Filmlance International / Pennfilm Studio AB

Mikael Marcimain filmar Klas Östergrens Gentlemen om bröderna Morgan – en del kärlekshistoria och en del internationell thriller om ett samhälle i förändring med jazz, poesi, kärlek och spionage i efterkrigstidens Europa. Elisabet Gustafssons Krakel Spektakel är ett annorlunda musikaläventyr om lilla Annabell Olsson som är på spaning efter Trollkarlen som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig själv.

Per Åhlins animerade Emil och Ida utspelar sig i Lönneberga, där Astrid Lindgrens berömda buspojke gör hyss. Miraklet i Viskan av John O Olsson handlar om en tjugoårig konflikt mellan Bjarne och hans svärfar Halvar vid Ljungans strand. I samband med ett lån kommer klassmotsättningar, förflugna ord och arvsfrågor upp till ytan vid älven.

Bland kortfilmerna märks Där ute av Jonas Odell om beroende och/eller missbruk av dataspel och i kortdokumentären The Death Row av Maryam Ebrahimi kämpar 15 kvinnor för utbildningsrätt i form av föreställning i en park där talibanerna en gång i tiden avrättade folk inför publik. I Hanna Skölds Bandet flyttar en döv pojke till en ny stad och blir kär i flickan i huset mittemot, men vet inte hur han ska ta kontakt.

Mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis finns här på Filminstitutets webbplats