Mitt första intrycket av Sony F5 / F55

SONY F5/55
Nu har jag tittat närmare på Sonys nya kamera F5, som visades på SVT i Malmö. Det är lätt att bli imponerad av denna kompakta kamera där jag ser att Sony lånat idéer från både Arri Alexa och RED Epic som får en tuff konkurrent av denna kamera som är mycket prisvärd.

Video 1 tagen med F55
Video 2 tagen med F55

Det första jag slås av är den mycket kompakta konstruktionen. Den liknar en mindre Alexa. Moduluppbyggnaden har Sony hämtat från Epic, att man baktill kan sätta en extern recorder och därefter batteriet med V-mount. Batteriet är av en ny typ, med större energiinnehåll, mindre format och med snabbare laddning.
Jag är förvånad att Sony lyckats att få in en hel 4K kamera med stor sensor i denna kompakta konstruktion. Inbyggda gråfilter 0.9 och 1.8. Om filtren har IR-spärr kunde inte Sony svara på. Kameran har FZ mount bajonettfattning nära sensorn och i denna sätter man objektivfattningarna för PL, Nikon, Canon, m.fl. Bra.

F5 spelar in HD eller 2k i kameran till SxS kort upp till 120 b/s, men det behövs en extern recorder om man skall spela in 4K eller RAW.

F55 spelar in HD, 2K och 4K i kameran till SxS kort upp till 240 b/s i 2K, med kräver en extern recorder om man vill spela in RAW. F55 har samma sensorfilter som den större F65 och är därmed känslig för ett unikt stort färgspektra. Sensorn har en s.k. global shutter, en elektronisk lösning på problemet med s.k. ”rolling shutter”, så man undviker problem som detta kan ge.

Ljuskänsligheten på sensorn är hela 1250 ISO och med 14 stegs exponeringsomfång.
Det kommer att finnas två sökare, en LCD en ny OLED som skall vara bättre och ljusstarkare. Den nya recorden, AXS-R5, spelar in 2K och 4K RAW på nya AXS minneskort.

Läs här en mer utförlig artikel på FDTimes
Här finns fler länkar