Nya böcker om film

Yrke filmfotograf
Peter Östlund, FSF, har skrivit en bok med titel ”Yrke filmfotograf” som ger en inblick i filmfotografens yrkesroll. Den riktar sig först och främst till personer som tänker på att skaffa sig en utbildning eller de som redan hunnit påbörjat utbildningen till filmfotograf. Den är också en bra källa för andra yrkesgrupper som arbetar med film. Boken ger många handfasta råd och vi får en inblick bakom kulisserna på en filminspelning.


Franska bilder
Lasse Bergström har skrivit en bok under titeln ”Franska bilder” där han speglar den franska filmens utveckling från början, 1895, och t.o.m. det som kallas ”Den nya vågen”, med regissörer som F. Truffaut, Godard, C. Chabrol, m.fl.


Ny bok om filmfotografi

Peter Östlund har arbetat som filmfotograf sedan han tog examen från Dramatiska Institutets filmfotolinje 1981. Här delar han med sig av sina yrkeskunskaper och erfarenheter. Boken ger många handfasta råd och vi får en inblick bakom kulisserna på en filminspelning. Arbetet har fått Peter Östlund att träffa allt från sibiriska schamaner, blåsrörsjägare och inuiter, till en rad skådespelare, och han har besökt platser man normalt inte besöker. Här berättar han öppenhjärtigt om projekt, samarbeten och personer.

I boken ger även ett antal andra filmfotografer sin syn på yrket, bl.a. Jens Fischer, FSF, Roland Sterner, Jörgen Persson, FSF, Anders Bohman, FSF, Peter Mokrosinski, FSF, m.fl. Boken avslutas med en ordlista.

Bo-Erik Gyberg, rektor på Stockholms dramatiska högskola, skriver i förordet:
”Det händer att diskussioner om filmfotografering gäller om det i första hand är ett yrke, eller om det är en konst, eller kanske ett hantverk? Peter Östlund visar att svaret är allt detta. I boken leds du mellan tekniken, hantverket och konsten.”

Franska Bilder

I denna bok får vi följa med på en spännande resa i den franska filmhistorien. Från filmens födelse till Nya vågen, från Georges Méliès, Jean Renoir, Jean Vigo, Marcel Carné, Jean-Luc Godard och alla de andra unga regissörerna under ”Nya vågen”. Boken är rikt illustrerad med bilder i hög kvalité.

Lasse Bergström har tidigare varit Norstedts förlagschef och tongivande förläggare under många år. Han avslutade efter tre decennier på Expressen sin bana som filmkritiker 1992, en uppgift han förberett sig för redan under de tidiga tonåren. Han var som förläggare ansvarig för en prisad filmboksutgivning i samarbete med Harry Schein och Svenska Filminstitutet åren kring 1970.

En av de författare han arbetade med på Norstedts var Ingmar Bergman, som lärde honom förstå stumfilmens unika storhet när de tillsammans arbetade med Bilder, boken om Bergmans filmer.