Nya digitalkameror kräver större batterier

image
De nya större digitalkamerorna som Sony F23 och F35, Arri D21 och Red One kräver betydligt mer ström än vad vi hittills varit vana vid. Därför måste batterierna vara dimensionerade därefter.

Flera batteritillverkare har nu tagit fram större batterier, både s.k. ”on board-” och ”blockbatterier”. Underdimensionerade batterier ger batteriet kort livslängd och kort användningstid och därmed täta batteribyten. Därför är det viktigt att välja rätt batteri för rätt tillfälle.

Man brukar säga att den minsta kapaciteten på ett batteri bör vara minst det dubbla energiinnehållet jämfört med kamerans energiförbrukning, för att få en lång livslängd och användningstid. Om en kamera har en förbrukning av 80 watt samt några tillbehör såsom videomonitor och fokusmotor kan det lätt bli 100 watt. Man bör då ha ett batteri som har ett energiinnehåll på 200 watt/timmar, vilket motsvarar när det gäller ett 14.4 volts batteri på 14 Ah (amperetimmar).

On board batterier

Det finns två batterityper att välja mellan idag när det gäller ”on board” batterier. Nickel Metal Hydride, NiMH och Lithium Ion. Den senare batteritypen har en högre energitäthet och väger därmed mindre vid motsvarande Wh, wattimmar. De är något dyrare och kan laddas färre gånger än NiMH-batterierna. För de stora s.k. ”block-batterierna” är det NiMH som är vanligast, då vikten här har mindre betydelse och att Lithium-batterier i dessa storlekar är ur säkerhetssynpunkt riskabla.

Wh / watt-timmar i stället för Ah / ampere-timmar

Idag uppger många batteritillverkare kapaciteten i Wh, (watt-timmar). För att få ut angiven kapacitet skall man utgå från att batteriet skall ha den dubbla kapaciteten i förhållande till kamerans förbrukning i watt. För ”on board” batterier kan det då vara lämpligt att om kameran förbrukar 40 watt ha ett batteri på 90 Wh. För kameror som drar mindre ström, t.ex. 25-30 watt är minimum ett 60 Wh batteri. Skall man välja ett väl fungerande ”on board” batteri för de mest strömkrävande kamerorna skall man välja de största som idag är på 150-175 Wh.

Block-batterier

Ett bra sätt att strömförsörja de större digitalkamerorna är ett s.k. ”block-batteri” som man placerar mellan stativbenen och kopplar in med en kabel. Flera batteritillverkare har nu tagit fram nya ”block-batterier” för de stora strömkrävande digitlakamerorna.


image
Anton Bauer har Cine VCLX i två storlekar, 560wH/38Ah, 14.4/28 volt NiMH battery och 280 wH/19Ah, 14.4/ 28 volt. Vikten är 11,8 kg. resp. 6.7 kg. Till dessa superbatterier finns också laddare som laddar det större batteriet på 7,5 timmar och det mindre på ca 3 timmar.

Mer info om Anton Bauers stora blockbatteri


image
Cine Power, kända för att göra bra block-batterier till filmkameror har nu tagit fram 30 Ah batteri som fått tillnamnet Mega HD och som har uttag för både 12 och 24 volt.

Mer info hittar du på Cine Powers web-sida


Hawk-Woods gör olika block-batterier, t.ex. 13,2 volt med kapacitet upp till 343 Wh / 26 Ah, samt 26.4 volt 686Wh / 26 Ah.

Mer info från Hawk-Woods


image
AVC, ett tyskt företag som gör batterier och som har mycket lång erfarenhet av kamerabatterier som är mycket prisvärda. Deras Big Pack finns i flera storlekar och med olika spänningar. Deras Big Pack med 343 Wh / 13,2 / 26,4 volt, 26 / 13 Ah, samt deras 14,4 / 28,8 volt, 374 Wh / 26 / 13 Ah, kostar endast 980 resp. 995 Euros och har inbyggd laddare. Kan fås med digital display för 55 Euros extra.

Mer info från AVC


image
PAG, det kända Engelska batteriföretaget, har tagit fram nya högkapacitetsbatterier utan Lithium, NiMH, som marknadsförs som ”travel-pack”, då det finns strikta regler för att ta med stora Lithium-batterier på flyg.

Här hittar du mer info


Ombord på flyg gäller nya bestämmelser från 2008 för hur stora och många Lithium-batterier man för ta med ombord i sitt handbagage. Det incheckade bagaget får inte innehålla Lithium-batterier. Varför man infört restriktioner för Lithium-batterier är explosionsrisken. Ett stort Lithium-batteri är som en mindre handgranat om det skulle ske en kortslutning.

image
Svåra olyckor har hänt med Lithium-batterier, både små för mobiltelefoner och stora för videokameror. Klicka på bilden här och se vad som hänt vid laddning av videobatterier.

Läs här en artikel om Lition Ion batterier och riskerna med dessa


Lithium-batterier behöver inte vara farliga

Läs mer om batterier och flyg här på PAGs web-sida

Anton Bauer videobatteri handbok