Nya dokumentärfilmskonsulenter på SFI

SFI konsulenter
Klara Grunning och Antonio Russo Merenda har utsetts till dokumentärfilmskonsulenter. De efterträder Cecilia Lidin. Svenska Filminstitutets produktionsstödsenhet utökas därmed och det blir ytterligare en dokumentärfilmskonsulent att söka stöd hos.

Hjalmar Palmgren, chef för enheten Produktionsstöd:

– Jag är glad att vi har kunnat rekrytera två rejäla krafter med en djup kunskap om den svenska dokumentärfilmen såväl som om dess plats på en internationell arena. Klara och Antonio kommer att komplettera varandra väl och jag tror att de kommer kunna se till den mångfald som dokumentärfilmen utgör. Klara kommer att börja på Filminstitutet först efter sommaren och Cecilia Lidin har därför fått förlängt förordnande fram till sommaren.

Stillbildsfoto: Christina Wallin/Koanuka Film och Andrzej Szulkowski

Klara Grunning är född 1971 och utbildad inom konst i Paris med fokus på grafisk design och foto. Hon har en BFA i Film och Television från Academy of Art University i San Francisco. Idag är hon filmkonsulent på Danska Filminstitutet där hon från 2010 gett stöd till dokumentärer, däribland flera svensk-danska projekt. Tidigare har hon bl.a. arbetat på ITVS i USA under sin 18 åriga vistelse där, på norska kvalitetsfilmdistributören Kudos Family Distribution och som regissör, producent och fotograf på dokumentär och spelfilm samt som producentkonsult. En del av tiden kommer hon vara stationerad i Malmö för att ytterligare säkra Filminstitutets nationella perspektiv.

Antonio Russo Merenda, född 1966, är filmproducent och har studerat juridik, film och litteraturvetenskap vid Roms universitet 1985-1991. Han är en av grundarna till Hysteria Film som han har drivit under 15 års tid. Han startade Ginestra Film i Stockholm 2012 och samarbetar med bolag i Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike och Polen. Han står bakom prisbelönade filmer som Vodkafabriken, Ingen riktig finne och Colombianos.

Antonio Russo Merenda tillträder som konsulent den 1 januari 2015.
Klara Grunning tillträder som konsulent den 1 september 2015.