Nya objektiv för filmkameror

image
Tre nya objektiv har den senaste tiden sett dagens ljus. Först är det ett intressant och annorlunda ”swing- and tilt-objektiv”, Lensbabies. Det andra är ett 300 mm objektiv från Cooke i S4 serien, samt fyra Zeiss-objektiv med Nikon-fattning anpassade för filmbruk av P+S.

Lensbabies 3G är en enkel objektivkonstruktion som är upphängd i en rörlig hållare med en gummibälg, som gör det möjligt att vrida objektivet, ”swing and tilt” för att ändra skärpeplanet. Man kan med detta objektiv få ett stort eller mycket litet skärpedjup. Ljusstyrkan är f2.0 och fasta hålbländare finns för f2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 och 22.

image
Objektivet är gjort för stillbildskameror, men bl.a. Clairmont Camera i Hollywood har adapterat det för PL-fattning, vilket är en enkel operation. Brännvidden är 50 mm och det finns en brännviddsförlängare, 1.6x, och en förkortare, 0.6x, För s.k. mellanformatskameror finns brännvidderna 80 och 100 mm.
Lensbabies finns i Sverige att köpa från bl.a. Skandinavien Photo och kostar 1.900:- + moms.

Bilderna här har jag fått av Denny Clairmont.

Läs mer om Lensbabies här


image
Cooke 300 mm T2.8 är ett nytt objektiv i Cookes serie S4. Leverans fr.o.m. juli 2007. Efterfrågan på Cooke-objektiven är stor och fabriken har svårt att leverera så snabbt som kunderna önskar. Därför arbetar personalen nu i tvåskift för att komma ikapp med inneliggande beställningar. Ofta ringer ett hyrföretag till Cooke och vill ha en objektivserie levererad inom två dagar, då en filminspelning är på gång att starta, vilket inte idag är möjligt.

Cooke Optics hemsida här


image
P+S Technik i München har ”rehoused” Zeiss nya stillbildsobjektiv med Nikonfattning för att fungera i filmsammanhang. De har helt enkelt gjort ett nytt skal och objektiven har fått kuggring för skärpeinställningen samt 80 mm front. Objektiven finns i brännvidderna 25mm/T2.8, 35mm/T2.0, 50mm och 85mm båda T1.4.
Objektiven är först och främst tänkta att användas tillsammans med P+S objektivadapter, Mini35, till små videokameror, men fungerar också till deras större Pro35 och i andra sammanhang där man kan använda Nikonfattning.
Priset är 1.495:- Euros, alltså ca 14.000:- per objektiv.

Läs mer om P+S Zeiss-objektiv här