Nyheter från IBC

Här kommer lite läsvärt om nyheter presenterade på den nyligen avslutade IBC-mässan i Amsterdam.

New_Aaton.jpg
Ny Aaton 35 mm filmkamera.

Ny Vision2 / 50D från Kodak

Ny 12/18 kW HMI-lampa från Arri.

Nya Arri/Zeiss lätta zoomobjektiv 14,5-42 mm T2.6.

Thomson Grass Valley visade en ny HD-kamera med inspelning på utbytbara diskar från Iomega.

Aatons nya 35 mm filmkamera beskrivs så här;
“The prototype of Penelope a dead quiet, very light, instant magazine, 3-perf and 2-perf, 35mm camera”.
Det här är utan tvekan Aatons svar på Arris 235 och Arricam Lite kamera, och Aaton Penelope skall bli tyst, i alla fall runt 23 db. Vad Aaton har gjort är att de nu användar tre motorer; en för spegelslutaren, en för framkastaren och en för magasinuppspolningen. På så sätt slipper man mekaniska kopplingar, drivremmar och kugghjul som ger ifrån sig mekaniskt ljud. Glädjande är att det också kommer en 2 perf. version av kameran, då många idag frågat efter att kunna använda det gamla Techniscope-formatet men nu med digitalt efterarbete. Magasinen görs nu enklare utan den skjutbara uppspolningen och med enklare laddning. När kameran är klar till försäljning kan Aaton inte säga idag.

Kodak presenterade ytterligare en ny filmemulsion i Vision2-familjen, 50D 5201 / 7201. Denna nya lågkänsliga dagsljusfilm har en något lägre kontrast än sin föregångare, EXR 50D, och lämpar sig väl för solljus där kontrasten kan vara hög. Den nya filmen har alla de karatäristiska drag som utmärker Vision2-filmerna såsom fint korn, hög skärpa, bra återgivning av både skuggor och högdagrar samt en förbättrad färgåtergivning.
Läs om denna film och andra nya Kodak-produkter på Cinematography.com
Läs mer

ARRIMAX.jpg
Arrimax är en ny armatur för HMI-lampor 12 och 18 kW. Sedan tidigare finns det armaturer med fresnellins och Arri Sun med utbytbara linser. Den nya armaturen har en specialberäknad fasettreflektor som består av en stor mängd rektangulära spegelytor. Med denna typ av reflektor blir lampan fokuserbar mellan 15° till 50°, samtidigt som den ger 50% högre ljuseffekt än Arri Sun, och så slipper man att byta spridningslinser.

En liknande typ av reflektor fanns på en tidig dagsljuslampa kallad Arri Sonne, använd bl.a. på “