Nyheter hos BLIXT KAMERA

image
Det har väl aldrig kommit så många nyheter på kort tid som när det gäller filmutrustning under de senaste åren. Nya kameror och nya objektiv har förbättrat kvalitén på våra arbetsverktyg och ger oss nya möjligheter som aldrig förr.

Blixt Kamera i Köpenhamn och Oslo har den senaste tiden gjort stora investeringar i ny utrustning, bl.a Arriflex 416, Aaton Xtera, Cooke 16 serie samt flera nya prime- och zoomobjektiv för både 16 och 35 mm formaten.

image
Leveranserna från Arri av deras nya 16 mm kamera, Arriflex 416, har nu kommit igång och uthyrningsföretagen världen över står i kö för att köpa. Blixt Kamera har fått ett av de första exemplaren, en 416 Plus fullt utrustad.
Mer info om Arri 416 finns här

Arriflex 435 och 235 finns nu i både 4-perf. och 3-perf. utförande hos Blixt kamera.


Aatons nya 16 mm kamera, Xtera, finns nu för leverans och hos Blixt finns redan två exemplar. Aaton Xtera har fått en helt ny video assist av egen tillverkning med s.k. progressiv scan, vilket en ljusstarkare och skarpare bild och ger ingen förändring av bildkvalitén när kameran rullar. Vidare har Aaton Xtera plats för två batterier, vilket skall räcka en hel dag för både kameran och video. Dessutom har kameran en ny break out box på höger sida med flera kontakter för strömuttag och video. En stor LCD-skärm ger tillgång till all info om kameran och videon och där finns också en on/off knapp på denna sida.
Mer info om Aaton Xtera här


image
Nytt är också Skater Scope från P+S Technik i München är ett mycket kompakt snorkel/periskop-linssystem som passar tillsammans med de flesta objektiv med PL-fattning.
Läs mer om Skator Scope här


Från Cooke Optics finns nu deras 16 mm serie i brännvidderna 6, 9,5 och 12 mm, T2.0. Dessa objektiv matchar exakt Cookes 35 mm serie, som man använder i brännvidder från 16 mm och uppåt.

image
Cooke har gjort en ny ljusstark zoom för 35 m formatet med brännviddsomfånget 15-40 mm, T2.0. För många fotografer kan denna zoom bli ett ”universalobjektiv” som man klarar de flesta scenerier med.
Mer info om Cooke objektiven här


Från Angenieux har det de senaste åren kommer tre nya zoomobjektiv med betydligt högre kvalité och ljusstyrka än tidigare modeller. Detta har gjort att intresset bland fotografer för att återigen använda zoomobjektiv i större omfattning har ökat.

Optimo 24-290 mm, T2,8 har för många blivit idealobjektivet för exteriörtagningar för många fotografer. Stort zoomomfång och hög ljusstyrka, samt en bildkvalité som helt motsvarar den senaste generationens objektiv med fasta brännvidder. Vikt 11 kg. Finns nu i två exemplar hos Blixt.

Optimo 17-80 mm, T2.2, är också en ny zoom från Angeniuex. Genom att göra brännviddsomfånget mindre har man kunnat göra ett objektiv med både kortare brännvidd och högre ljusstyrka, samtidigt som vikten är under hälften, 5 kg, jämfört med Optimo 24-290 mm.

image
Optimo 15-40 mm, T2.6, är det minsta av Angenieux zoomar som är så pass lätt att det fungerar för både handkamera- och Steadicam-filmning. Vikt 2 kg.


image
Från Arri/Zeiss har det kommit ett extremt vidvinkligt Ultra Prime objektiv för 35 mm formatet med brännvidden 8 mm, T2,8. Objektivet är raktecknande och den horisontala bildvinkeln är hela 112 grader.
Läs mer

image
Arri Rental har låtit Zeiss göra en Master Zoom med brännvidderna 16,5 – 110 mm, T2.6. Objektivet har flera rörliga linselement samt asfäriska linser som bidrar till att minimera kromatisk aberration (färgspridning), och att minska distorsion (t. ex. bildfältskrökning). Den nya antireflexbehandlingen T* XP ökar kontrasten och bidrar till ökad skärpa, vilket gör att denna zoom helt matchar Arri/Zeiss Master Prime objektiv med fasta brännvidder. Master Zoom har ingen s.k. speed ramping, exponeringsförändring vid inzoomning, vilket en del zoomobjektiv har.

Detta zoomobjektiv kan endast hyras från Arri Rental & Partners. Blixt Kamera är numera s.k. ”Partners” till Arri Rental Group, vilket betyder att all den utrustning och kunnande som finns inom Arri Rental Group & Partners nu är tillgänglig genom Blixt Kamera i Köpenhamn och Oslo.