Nytt från Beata Gårdeler, Nermina Lukač och Sanna Lenken i mars månads produktionsstöd

Bild från filmen FLOCKEN. Foto: Gösta Reiland.
För ett par månader sedan vann hon Stora Novellfilmpriset på Göteborgs filmfestival – nu är I skuggan av värmen-regissören Beata Gårdeler tillbaka med sin andra långfilm Flocken. Det är bara en av många spännande filmer som beviljats produktionsstöd från Svenska Filminstitutet.

Bild från filmen “Flocken”. Foto: Gösta Reiland.

Flocken är en berättelse om ett samhälles och vuxenvärldens svek mot en tonårig flicka och hennes familj. Filmen vill ge en komplex bild av den situation som uppstår när Jennifer, en 15- årig tjej, anmäler sin klasskamrat Alexander för våldtäkt. Det blir början på en mörk spiral där ett samhälle vänder sig mot en ung flicka och hennes familj. Flocken är en film som vill blottlägga de mekanismer som gör detta möjligt.

Regissören Beata Gårdeler har tidigare gjort den Guldbaggenominerade I skuggan av värmen med Malin Crepin och Joel Kinnaman i huvudrollerna. Hon har dessutom gjort kortfilmer och arbetat med TV-serier.

Sanna Lenken, nyligen Guldbaggenominerad för kortfilmen Äta lunch, regisserar sin första långfilm som har arbetstiteln Min smala syster. Och förra årets Shooting Star på Berlins filmfestival, Äta sova dö-sensationen Nermina Lukač, spelar mot Samuel Fröler i bulgarisk-svenska samproduktionen False Witness. Det är Lukačs första filmroll sedan Äta sova dö, skådespelardebuten för vilken hon belönades med en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll.

Utöver dessa filmer har svensk-ungerska Fever at Dawn och åtta kortfilmer, varav fem dokumentärer, beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet i mars. Bland kortfilmerna märks bland annat Johanna Bernhardssons enminutsfilm Sista bilden, som blandar found footage och ett citat från den klassiska skilsmässofilmen Kramer mot Kramer.

Läs mer om filmerna här