Oslo digital conference rapport 5

image
I denna rapport kan ni läsa om vad Ted Schilowitz från RED hade att berätta om de senaste nyheterna och planerna.

Digital projektion, D-BIO, kommer med stormsteg världen över, vilket ger möjligheter till visning av stereoskopisk film, 3D.

Frågan är om 3D har det kommit för att stanna denna gång?? En rapport om det senaste inom 3D.

Imago hade inbjudit en person från RED att komma över till Oslo, men då RED-folket inte kunde tänka sig att flyga Buisness Class utan krävde att flyga Fist Class, vilket IMAGO inte ville bekosta, så därför kom igen från RED. Då blev lösningen att via uppkoppling med Skype så kunde Ted Schilowitz från RED medverka live på bioduken via digitalprojektion.

REDs planer framöver är kända, de kommer att presentera flera nya kameramodeller framöver, samt fem nya objektiv med fasta brännvidder.
Objektiven skall ha ljusstyrkan T1.8 och brännvidderna är; 25, 35, 50, 75 och 100 mm. Senare kommer också ett 18 mm objektiv. Dessa objektiv kommer att ha en bildcirkel som gör att de tecknar ut den större sensorn på 5K.

Kamerorna EPIC med 5K sensor och Scarlet med 3K sensor är under beta-testning och när de kommer att vara klara till försäljning fick vi inte veta. Däremot fick vi veta att sökaren kommer att göras mindre samt med högre upplösning, 1080×1920 pixlar istället för som dagens 720x1280pixlar.

När det gäller tillbehör så litar RED på att andra företag kommer att göra dessa. På en fråga från en fotograf i det kalla Norge om värmelupp fick vi veta att företaget Denz i München kommer med en sådan.

Här en länk med vad RED presenterade i fråga om nyheter på NAB

Läs ASC:s Newsletter om RED

Digital projektion

Nu säljs det digitala projektorer till biograferna världen över som aldrig förr. I USA fanns det 5.000 st 2008, i EU 1.200 st och i hela världen ca 9.000 st. De flesta är s.k. 2K projektorer, alltså med en horisontell upplösning på 2.046 pixlar. Sony är den fabrikant som än så länge är ensam om att sälja en 4K projektor, (4.096 pixlar), men JVC har aviserat en 4K projektor samt en 4K kamera för produktion av spelfilm. Också Barco kommer nu med en 4K projektor. I Oslo har det Norska Filminstitutet en Sony 4K projektor som gav utmärkta resultat på en stor duk.
Här kan du få mer info om Sonys 4K projektor

Den stora vinsten med digital projektion är att man slipper att göra tusentals filmkopior, som i många fall skall textas, och man slipper dyra fraktkostnader. Dolby har startat en service med sändning av filmer över satellit till biografer. De sänder nattetid då det är billigt att hyra in sig på satelliter och biografen tar emot signalen via parabol och lagrar filmen på en hårddiskserver.

Att bygga om ett maskinrum på en biograf med digital 2K eller 4K projektor kostar en hel del. Biografägarna vill inte stå för denna kostnad ensamma, då det är främst distributörerna som spar pengar. Därför är distributörerna med och betalar samtidigt som de gör ett avtal om visningar av deras filmer. I vissa länder hjälper staten till med pengar, bl.a. i Norge, Storbritannien och Kina.

Intressant är att 90% av intäkterna för filmerna kommer från 50% av biograferna och det blir först och främst dessa som kommer att digitaliseras.

IMAX har börjat att bygga digitala biografer med två stycken 2K projektorer, vilket ger möjlighet till bra 3D visning. Dessa biografer är mindre och med mindre duk än IMAX biografer med 70 mm film, vilket har vilselett publiken och förslag har kommit att de borde marknadsföra dessa biografer som IMAX Mini Digital, eller något liknande för att man inte skall sammanblanda dem med 70 mm salongerna.
Här finner du mer info om IMAX
IMAX Digital Cinema
Regal Cinemas installerar Sony 4K projektorer
AMC installerar Sony 4K projektorer

3D på BIO
Den digitala projektionstekniken har underlättat visning av 3D film på bio. I USA finns det fyratusen biografsalonger som kan visa 3D. Det finns idag tre dominerande system för digital projektion av 3D-film:

RealD använder cirkulärt polariserat ljus, vilket kräver silver screen och glasögon med polarisationsglas.
Dolby 3D använder spektral uppdelning av ljuset, RGB, vilket kräver speciella glasögon.

Xpand 3D har sekventiell visning av vänster och höger bild, vilket kräver aktiva glasögon. Så kallade “shutter glasses”, eller aktiva glasögon, bygger på att bilderna för höger och vänster öga visas på bildskärmen varannan gång med en viss frekvens. Tittaren har på sig glasögon som “blinkar” med motsvarande sekvens för att släppa igenom bilderna till respektive öga.

Här nedan finns länkar till web-sidor med mer information om 3D-film
På denna sida hos EDCF hittar du mer info om 3D
Dolbys system för 3D
“Dark Country” Takes 3D Cinematography to New Levels
Här kan du läsa om inspelningen av 3D filmen Coraline
Sony och RealD i samarbete med ett nytt tvålinsigt objektiv för 3D
Mer om Sony 4K projektor och 3D här
Silicon Imaging Digital Cinema Cameras Go 3D
Xpand 3D med aktiva glasögon

image

image

image

image

image

image