Richard Hobert får sex miljoner

Produktionsstöd i augusti delade Filminstitutets konsulenter ut 9 150 000 kronor i stöd till en långfilm och åtta kortfilmer.

Richard Hoberts nya projekt är den enda långfilmen som får stöd av konsulenterna i denna beslutsomgång. Stödbeloppet är sex miljoner kronor. Drygt tre miljoner kronor delades ut till åtta kortfilmer varav en ingår i novellfilmssatsningen. Dramagenren dominerar med undantag för paret Geffenblads komedi för barn.


Läs hela listan på följande sida.

Lång spelfilm (över 72 minuter)


”En enkel till Antibes” (drama, vuxen) 
Regi och manus Richard Hobert 
Producent Håkan Bjerking
Stödmottagare eyefeed AB
Stödbelopp 6 000 000 kronor
Filmkonsulent Suzanne Glansborg

Beskrivning: ”Ett tragikomiskt familjedrama om änklingen George som avslöjar sina vuxna barn med att försöka lura till sig hans arv innan han är död, och tvingas ompröva sitt liv. När han också avslöjar sin hemhjälp Maria med att stjäla ur hemmet utpressar han henne att delta i en oväntad motattack som överraskar barnen.”

Kortfilm


”Apelsinen” (drama, vuxen)
Regi Maria Eng
Manusförfattare Arvid Unsgaard
Producent Christina Olofson
Stödmottagare CO. Film AB
Stödbelopp 350 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Beskrivning: ”När man dör passerar livet revy. Det här är en revy om det som aldrig hände. En film om Jonas, en gammal man som i dödsögonblicket ser sitt liv passera men inte bara det han levt, utan även det han kunde ha levt om han bara hade gjort andra val i livet.””Din soffa” (drama, vuxen)
Regi och manus Karin Fahlén
Manusförfattare Karin Fahlén
Producent Martina Stöhr
Stödmottagare Chamdin & Stöhr AB
Stödbelopp 300 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis

Beskrivning: ”Filmen handlar om tre livssituationer där en och samma soffa spelar en viktig symbolisk roll i de respektive personernas liv. De tre historierna utspelar sig i Stockholm idag och rör sig över olika stadsdelar, samhällsklasser och människoöden för att i slutet vävas samman till en historia.””Jag drömmer men inte om dig” (drama, vuxen) 
Regi och manus Mistre Tesfaye
Producent Cecilia Forsberg
Stödmottagare Woosha Film
Stödbelopp 80 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis

Beskrivning: ”Johanna sitter på yttersätet med huvudet lutat på Henriks axel. Det skånska landskapet svischar förbi utanför. Hon söker hans blick med sin. Men han fortsätter titta bort med bistert manliga ögon. Hon sänker blicken och tänker: “Nej… Jag klarar inte det här.””Las Palmas” (drama, vuxen)
Regi och manus Johannes Nyholm
Producent Johannes Nyholm
Stödmottagare joclo
Stödbelopp 300 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis

Beskrivning: ”Marja, en kvinna i medelåldern, vistas ensam på solsemester. Hon gör klumpiga försök att närma sig andra människor men blir ständigt bortstött. På en bar gör hon närmanden, dricker sig full och dansar på borden. Rollen som Marja spelas av en ettårig flicka, övriga roller av marionettdockor.””The Sexual Monologues” (vuxen) 
Regi och manus Cecilia Torquato
Producent Anita Oxburgh
Stödmottagare MIGMA FILM AB
Stödbelopp 400 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis

Beskrivning: ”Den första åtrår den andre, som åtrår den tredje som åtrår… en film om önskningar, gränser och om att prata förbi varandra. En film som handlar om sex. Inte den man har i praktiken – men den man önskar sig.””In” (drama, vuxen, novellfilmssatsningen)
Regi Adam Berg
Manusförfattare Jens Jonsson
Producent Magdalena Jangard
Stödmottagare Cinemacho AB
Stödbelopp 800 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis

Beskrivning: ”En man blir uppringd av en bekant som behöver hjälp. De måste leta reda på en borttappad leksak inne i en tågtunnel, mitt i natten. Trots all instängdhet är det något som lämnas öppet, en möjlighet till något större, långt där inne i mörkret.””Astons Presenter” (komedi, barn) 
Regi och manus Uzi Geffenblad, Lotta Geffenblad
Producent Uzi Geffenblad
Stödmottagare Zigzag Animation
Stödbelopp 520 000 kronor
Filmkonsulent Johan Bogaues

Beskrivning: ”Aston är hemma från dagis då han är förkyld. I väntan på att bli frisk och på sin egen födelsedag, slår han in paket av allt som går i hans väg, och lite till. Aston får flera födelsedagspresenter som tyvärr inte går att använda på grund av vädret men en planka, som är avsedd som stöd till en drake, kan vara rolig och användbar, framförallt när man äntligen kommer ut för att flyga drake.””Earth Savers” (drama, ungdom) 
Regi och manus Claes Lundin, David Sandberg
Producent Claes Lundin
Stödmottagare CL Event
Stödbelopp 400 000 kronor
Filmkonsulent Johan Bogaues

Beskrivning: ”En animerad resa runt hela jorden – från Kongos dimhöljda berg till Arktis glaciärer. I sex avsnitt får du följa människor som för en desperat kamp att rädda den jord vi alla delar. Träffa världens riktiga hjältar. Träffa Earth Savers!”

Produktionsstöd kan utgå till värdefulla svenska filmer under förutsättning att det föreligger ekonomiska, tekniska och personella resurser för produktionens genomförande. Produktionsstöd får sökas fram till en films premiär i Sverige. Produktionsstödet får inte överstiga 80 procent av filmens totala kostnader.