Sally Mann på Fotografiska

Sally Mann
1 juni öppnar utställningen A Matter of Time av den amerikanska fotografen Sally Mann. Hennes stora genombrott kom i början av 1990-talet med de omtalade och ibland ifrågasatta bilderna på de egna barnen, men under åren har hennes intima och utmanande bilder gjort henne till en av världens mest hyllade fotografer.

Sally Mann
”A Matter of Time”

1 juni – 30 september 2012
Med sitt säregna och fängslande uttryck är amerikanskan Sally Mann en av världens mest hyllade fotografer. Hennes intima och utmanande bilder, ofta med personliga motiv, är såväl omtalade som omtvistade.

Sally Manns separatutställning på Fotografiska visar både de uppseendeväckande bilderna på de egna barnen ur Immediate Family, landskapsbilderna från den amerikanska södern och den oerhört nära och ständigt pågående bildserien Proud Flesh på hennes svårt sjuke man Larry. Dessutom visas de nära bilderna i Manns dokumentära fotografi från Body Farm – en plats i Tennesse där människokroppar ligger utspridda på marken för att förmultna. Kropparna har donerats i syfte att kunna studera hur mänskliga kroppar förmultnar i olika jordmån. Bilderna är en del i fotoserien What Remains.

Sally Mann (f. 1951) växte upp i Virginia i den amerikanska södern där hon även har levt och verkat genom hela sin karriär. Närheten till de egna rötterna, vikten av det dagliga i vardagen och den nära omgivningen är vad som inspirerat henne.

Sally Manns arbete har haft en betydande roll för fotokonsten sedan hennes första soloutställning 1977. Det stora genombrottet kom i början av 1990-talet med de omtalade och ibland ifrågasatta bilderna på de egna barnen. Sedan dess har hon fortsatt att fascinera en stor publik med sin skira men gripande berättarförmåga såväl i stillbild som på film. 2001 fick hon New York Times utmärkelse Best American Photographer. Hennes konst finns representerad över hela världen, exempelvis på MoMA, The Whitney Museum of American Art, New York och Moderna Museet i Stockholm.