Sarah Moon ”The Red Thread”

Sarah Moon
Fotografen och filmskaparen Sarah Moon ställer ut på Fotografiska, Stockholm, 15 maj — 7 juni, 2014

Sarah Moon har med sitt poetiska bildspråk förnyat modefotografin och skapat egna konstnärliga projekt som ofta baseras på sagor. Utställningen The Red Thread som består av film, bilder och dödsrunor är en skrämmande, samtidigt poetisk tolkning av en gammal saga om handlar om en ungmö som gifter sig med en äldre adelsman med mörka hemligheter. Välkommen till Sarah Moons magiska universum.

Våren 2011 visade Fotografiska några av Sarah Moons mest personliga verk från ett 35 år långt konstnärskap. Serien The Red Thread ingick i utställningen 12345 och ingår i museets samling. Nu visas en exklusiv presentation av The Red Thread under en begränsad tid.

Sarah Moon har under de senaste 35 åren gestaltat kvinnor, djur, byggnader och natur med ett bildspråk som svävar mellan vakenhet och dröm, konst och mode. Hon inledde sin karriär framför kameran som modell, men valde efter några år att själv börja fotografera. Med sina extravaganta och mystiska kompositioner gjorde hon sig snabbt ett namn i den franska huvudstaden som en av de första kvinnliga fotograferna inom Haute Couture. Hon blev modets nya röst i 1970-talets London och Paris. Hon har arbetat med alla de stora modemagasinen som Vogue, Harper’s Bazaar och Nova. De bilder som hon har skapat för varumärken som Chanel, Comme des Garçons och Cacharel visar en poetisk närvaro och känsla för plats och personlighet.

Sarah Moons gestaltning av gamla sagor är en hyllning till stora berättare som tolkar våra djupaste rädslor. Det är kusligt, oroväckande och tragiskt vackert. The Red Thread är en skrämmande historia om en ungmö som övertalas att gifta sig med en våldsam adelsman. När han ger sig iväg på en resa upptäcker flickan den fruktansvärda hemligheten som han har dolt i slottskällaren.
Sarah Moons bilder är ett sökande efter det melankoliska och ibland makabra. Hon planerar och iscensätter sina bilder minutiöst för att sedan vänta in det oväntade, ofta oskarpa, ögonblicket i en förtrollande ljussättning. I The Red Thread dras vi in i Sarah Moons visuella värld via hennes suggestiva bildspråk.

Sarah Moon föddes 1941 i franska Vichy, då med namnet Mariella Hadengue. Under den tyska ockupationen tvingades familjen som har judiskt påbrå att fly till England. Under ungdomsåren studerade hon teckning innan hon började arbeta som modell i London och Paris under första halvan av sextiotalet. Hon intresserade sig snart för fotografi och 1970 bestämde hon sig för att arbeta som fotograf på heltid, nu under namnet Sarah Moon.