”Simon och ekarna”  får tolv miljoner

Simon och ekarna
Bland maj månads produktionsstöd märks “Simon och ekarna”, “Armadillo”, samt kortfilmer om kärlek och död.

Den senaste månadens produktionsstöd går bland annat till filmatiseringen av Marianne Fredrikssons roman “Simon och ekarna”. Den handlar om Simon som växer upp i en göteborgsk arbetarfamilj i krigets Europa. Även dansksvenska Cannesprisade dokumentären “Armadillo” av Janus Metz, om adrenalinstinna danska soldater i Afghanistan, finns med.

Kortfilmerna behandlar ämnen som självmord i både Erik Bäfvings fristående uppföljare “Boogie Woogie Pappa 2” och Petra Revenues novellfilm “Den bästa utsikten”. David Färdmars relationsdrama “Getingdans” ingår också i novellfilmssatsningen och handlar om kärlekstörst medan Ulla-Carin Grafströms animation “Det kunde varit jag”… berättar om kungahuset.

Långfilm (över 72 minuter)”Aranda” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Anu Kuivalainen
Producent Anna Byvald
Stödmottagare Silverosa Film* 
Stödbelopp 250 000 kronor
Filmkonsulent Tove Torbiörnsson
*Svensk medproducent. Huvudproducent Markku Tuurna/Filmimaa ltd, Finland
Presstext: Aranda är en film om den nyfikna människans törst efter kunskap. Aranda, ett fartyg som bedriver marinforskning, är som ett rymdskepp som seglar i sitt egna universum. Detta är en film om människor och deras passion för att förstå havet.”Alla är äldre än jag” (dokumentär, vuxen )
Regi och manus Martin Widerberg
Producent Christina Erman Widerberg
Stödmottagare Widerberg Film AB
Stödbelopp 700 000 kronor
Filmkonsulent Tove Torbiörnsson
Presstext: En smula melankolisk dokumentär om regissörens pappas oförmåga att avsluta dokumentären om sin pappa. Som en logisk konklusion, problemen med faderskap för dem och därför även för regissören.”Han tror han är bäst …” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Maria Kuhlberg
Producent Stina Gardell
Stödmottagare Mantaray Film & TV Production
Stödbelopp 700 000 kronor
Filmkonsulent Tove Torbiörnsson
Presstext: Marias två morbröder hatar varandra och kan inte vara i samma rum. Vid ett slagsmål för 13 år sen var de nära att döda varandra. Kan de bli sams? Har alla en fri vilja? Kan man sluta hata? En dokumentär om en familjs sociala arv.”Simon och ekarna” (drama, vuxen)
Regi Lisa Ohlin
Manus Marnie Blok 
Producent Christer Nilson
Stödmottagare GötaFilm AB
Stödbelopp 12 000 000 kronor
Filmkonsulent Lars G. Lindström
Presstext: Simon växer upp i en göteborgsk arbetarfamilj. Trots sina föräldrars ogillande, söker han sig till läroverket. Där möter han Isak, son till en judisk bokhandlare som flytt Tyskland. Familjers liv vävs nu samman, samtidigt som kriget rasar i Europa. Simon och Ekarna bygger på Marianne Fredrikssons roman med samma namn.”Armadillo” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Janus Metz
Producent Lennart Ström, Magnus Gertten
Stödmottagare AUTO Images AB Stödbelopp 450 000 kronor
Filmkonsulent Suzanne Glansborg
 Svensk medproducent. Huvudproducent Sara Stockman & Ronnie Fridthjof/Fridthjof Film, Danmark.
Presstext: En närgången skildring av adrenalinstinna danska soldater i Camp Armadillo i Afghanistan. I takt med att striderna mot talibanerna blir blodigare ökar soldaternas isolering från den afghanska befolkning man är där för att hjälpa. De unga soldaterna blir alltmer cyniska och desillusionerade.

Totalt stödbelopp långfilm: 14 100 000 kronor
Kortfilm (under 72 minuter)”Boogie Woogie Pappa 2” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Erik Bäfving
Producent Lina Bertilsson
Stödmottagare eb-film
Stödbelopp 240 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Om en tonårspojke, pappans självmord och det känslomässiga vakuum som uppstod efteråt. Genom en bortglömd låda med teckningar från tonåren börjar en resa ner bland bortträngda känslor och sökandet efter svar. Filmen är en fristående uppföljare på den mångfaldigt prisbelönade filmen “Boogie Woogie Pappa”.”Den bästa utsikten” (drama, vuxen, novellfilmssatsningen)
Regi och manus Petra Revenue
Producent Annika Hellström, Martin Persson
Stödmottagare Cinenic film
Stödbelopp 800 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Tore har fått nog. Han är övertygad om att det inte finns någon människokärlek längre. Han bestämmer sig för att gasa ihjäl sig en dag när hans fru gått till jobbet. Dock ändras allt när den vitlöksdoftande grannen Ali dyker upp och insisterar på att Tore ska ta en titt på den nya grannen. Eftersom Tore inte kommer att kunna ta livet av sig ifred, förrän han gjort Ali till viljes, följer han med. ”Det kunde varit jag …” (komedi, vuxen, animation)
Regi och manus Ulla-Carin Grafström
Producent Ulla-Carin Grafström
Stödmottagare Ulla-Carin Grafström Film
Stödbelopp 100 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: “Det sa klick”, sa kungen. Det “klickar” ofta i Ulla-Carin Grafströms senaste korttfilm om kungahuset. Aktuell som vanligt. Temat är kunglig kärlek till “vanliga” människor. Och visst hade lika gärna en tjej från Hallsberg som en från Heidelberg kunnat bli Sveriges drottning.”En sån här dag” (drama, vuxen)
Regi och manus Anette Skåhlberg
Producent Anette Skåhlberg
Stödmottagare Svensk Text & Ordproduktion
Stödbelopp 250 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Sixten är polis och hämtar flyktingar som blivit utvisade. Klart att det ibland är jobbigt. Klart han har mardrömmar. Men det är hans jobb och han gör vad som krävs. Tills en dag när han möter Eletheria som vill rädda sitt och sina barns liv från döden…”Gäddan Sid” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Tony Holm
Producent Tony Holm
Stödmottagare Aqua Foto
Stödbelopp 100 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Tony Holm dök med en gädda i en mycket vacker sjö i mer än tre somrar. Gäddan låg oftast och lurade på byte bland de salladsliknande näckrosbladen. Filmen skall visa en exklusiv miljö i bilder av högsta klass och avslutas med ett “kill”.”Getingdans” (drama, vuxen, novellfilmssatsningen)
Regi David Färdmar
Manus Lisa Linnertorp
Producent David Färdmar, Frida Hallberg
Stödmottagare Rolands Hörna Film
Stödbelopp 800 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Ett sexuellt och psykologiskt relationsdrama om kärlekstörstande Maud, uppvuxen på ett pensionat i 50-talets Skåne. Nu i slutet av sommaren har getingarna blivit så slöa att de får kämpa för sin överlevnad. Det får även människorna som kommer i Mauds närhet…”Huggande kvinnor” (dokumentär, vuxen)
Regi och manus Malin Skjöld
Producent Malin Skjöld
Stödmottagare Malin Skjöld Bild och Ljud
Stödbelopp 150 000 kronor
Filmkonsulent Andra Lasmanis
Presstext: Koreografen Dorte Olesen har i ett antal installationer arbetat med kvinnor över 50 år. I denna kortfilm av Malin Skjöld lär vi känna några av dessa olika kvinnor som kör skottkärror genom Stockholm eller hugger ved på Berlin Alexanderplats.

Totalt stödbelopp kortfilm: 2 440 000 kronor
.

Mer om filmerna, regissörerna, stödbelopp och synopsis finns här