Svenska Filminstitutet 50 år – nu släpper vi programmet till Länge leve filmen!
Svenska Filminstitutets 50-årjubileum firas stort den 16–20 oktober i Filmhuset i Stockholm. Efter inledande filmpolitiska och filmkonstnärliga seminarier 16-17 oktober öppnar vi upp Filmhuset för allmänheten med Länge leve filmen! Hyllad stumfilmskonsert, besök av bland andra Lasse Hallström och Benny Andersson och sällan visade kostymer från filmarkivet. Det är några av höjdpunkterna, och det är fri entré till allt.
Tid och plats: Fredag 18 oktober – söndag 20 oktober i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.
Bild: Berg-Ejvind och hans hustru inleder Länge leve filmen!, till höger Greta Garbo i Gösta Berlings saga från 1924, klänningen visas under festhelgen.
Filmer och gäster
Den nyrestaurerade klassikern Berg-Ejvind och hans hustru, av Victor Sjöstrom, med Matti Byes nyskrivna musik gjorde stormande succé i Bologna och San Francisco i somras. Nu visas den med femmannaorkester för första gången på hemmaplan i Filmhuset. Bland helgens gäster finns Lasse Hallström och Benny Andersson som introducerar ABBA – the movie, Håkan Hagegård och Daniel Bergman som inleder Ingmar Bergmans Trollflöjten och Inga Landgré – vinnare av Hedersguldbaggen 2012 – som inleder Hugo och Josefin. Mimi Pollaks enda långfilm, Rätten att älska, var en av endast två svenska långfilmer som regisserades av kvinnor under 50-talet. Den var också en kommentar till den tidens heta debatt om sexualupplysning. Nu har den restaurerats och visas för första gången på flera decennier.
Sällan visade föremål från arkivet
I Svenska Filminstitutets arkiv finns tusentals filmföremål – rekvisita, kostymer, kameror, och andra skatter ur den svenska filmhistorien. Under helgen har vi glädjen att äntligen kunna visa upp åtminstone en liten del av allt detta, bland annat klänningen som Greta Garbo 1924 bar i Gösta Berlings saga och Inger Nilssons kostym från när hon gjorde huvudrollen i den klassiska Pippi Långstrump på de sju haven, 1970.
Samtal
Bland helgens samtal finns ämnen som sexualupplysningsens filmhistoria, hur vi förhåller oss till de delar av vårt filmarv som har stereotypa och föråldrade värderingar, 100 år av kvinnliga regissörer i den svenska filmhistorien och digitaliseringen av filmarvet.
I helgens program finns många fler filmer, filmquiz, rundvandringar, specialeffekts-workshop, specialmeny i restaurangen, guidade visningar och mycket mer.
Detaljerat program för Länge leve filmen!
Läs mer om seminarierna 16–17 oktober här