Svenskar nominerade till Oscars

Searching for Sugar Man
Searching for Sugar Man, Förra veckan fick den sex Guldbaggenomineringar, häromdagen en Baftanominering och nu en Oscarsnominering. Searching for Sugar Man av Malik Bendjelloul tävlar på Oscarsgalan den 24 februari. Det är den första svenska Oscarsnomineringen någonsin i kategorin Bästa dokumentär.

Filmen Kon-Tiki, som också är Oscars-nominerad, var det Svenskar bland teamet, bl.a. Peter Degerfelt, Blue Sky, som filmat helikopter- och gyrostabliserande bilder och Eric Börjesson, FSF, står för undervattensfilmningen, samt inte minst den Norsk/Svenske fotografen Geir Hartly Andreassen, FSF. Se trailer här

Sverige fortsätter göra väsen av sig i Oscarsgalans ljudkategorier – svenskar är nominerade i två av de fem filmerna i kategorin ljudklipp. Per Hallberg är nominerad för Skyfall av Sam Mendes och Paul N.J. Ottosson för Zero Dark Thirty av Kathryn Bigelow.

Läs mer om svenska framgångar i Oscarssammanhang

– Fantastiskt! Det känns lite historiskt att få vara med om detta, eftersom det är den första svenska Oscarsnomineringen i kategorin Bästa dokumentär någonsin. Searching for Sugar Man har ju gjort ett segertåg över världen redan, men att som helt oberoende filmare bli Oscarsnominerad är en bekräftelse som slår det mesta, säger Pia Lundberg, Filminstitutets utlandschef.

Searching for Sugar Man om den återupptäckte folksångaren Sixto Rodriguez hade svensk premiär 24 augusti och har internationellt haft mer än 420.000 besök. Den är producerad av Malik Bendjelloul, Peter Schildt och Simon Chinn med produktionsstöd av Filminstitutets tidigare konsulent Lars G. Lindström.

Både Per Hallberg och Paul N.J. Ottosson har tidigare vunnit två Oscarsstatyetter. Hallberg för The Bourne Ultimatum (2007) och Braveheart (1995) och Ottosson två stycken för The Hurt Locker (2008).