Sverige får IMAX-biograf

IMAX
Hösten 2015 öppnar Filmstaden Scandinavia i Solna och Norden får därmed sin första kommersiella IMAX-biograf.

Filmstaden Scandinavia i Solna blir en biograf utöver det vanliga. Sammanlagt 15 salonger med den senaste tekniken. Den största salongen kommer att vara en IMAX-salong. Dessutom får Filmstaden Scandinavia en separat VIP-biograf med fyra salonger med 160 exklusiva platser och anslutande restaurang.

Tre av de större salongerna utrustas med Dolbys Atmos-system, som är ett 62.2-kanals ljud. Övriga salonger kommer att få 7.1-kanals ljud. Sju av salongerna kan visa digital 3D.

IMAX är en biografteknik som ger en biografupplevelse du inte får någon annanstans. Den välvda duken är enorm och går från vägg till vägg och tak till golv. Stolsraderna är placerade väldigt nära duken och med en större lutning. Detta i kombination med ett specialdesignat ljudsystem gör att man som publik upplever att man mer eller mindre befinner sig i filmen. I 3D-filmer kommer effekterna närmare eftersom en större del av synfältet används. IMAX har gjort succé världen över med alla de stora blockbuster-filmerna i ett format som är större än verkligheten.

Om IMAX och OMNIMAX.

I Stockholm (Naturhistoriska Riksmuseet) och Köpenhamn finns det två anläggningar som visar eventfilmer i OMNIMAX-format, dvs där duken är som en kupol. IMAX-biografen på FIlmstaden Scandinavia blir den första IMAX-biografen i Norden som visar filmer ur den ordinarie repertoaren.