Sveriges första 3D-film till Berlins filmfestival

3D film
Sveriges första 3D-film, Esben Toft Jacobsens animerade Resan till Fjäderkungens rike, som var en del av Svensk Filminstitutets vårpresentation i måndags, är uttagen till tävlan på Berlins filmfestival, där filmen får sin världspremiär. Dessutom visas Emil & Ida i Lönneberga av Per Åhlin, Alicja Björk och Lasse Persson, Out of this World av Viktor Nordenskiöld samt kortfilmerna Min vän Lage av Eva Lindström och Kalle Kran av Johan Hagelbäck.

Filmerna visas i barnsektionen Generation Kplus. Det blir tredje året i rad som en svensk barnfilm tävlar på den prestigefyllda filmfestivalen, efter Eskil & Trinidad av Stephan Apelgren på fjolårets festival och Isdraken av Martin Högdahl året dessförinnan.

Resan till Fjäderkungens rike är ett storslaget äventyr om Johan som åker på en resa till en magisk värld. Rösterna görs av bland andra Tuva Novotny, Lennart Jähkel och Sissela Kyle. Filmen är regisserad av danske Esben Toft Jacobsen som debuterade med animationsfilmen Den stora björnen.

Emil & Ida i Lönneberga är gemensamt regisserad av Per Åhlin, Alicja Björk och Lasse Persson. Astrid Lindgrens älskade barnbok har med varm hand och med stor respekt för Björn Bergs klassiska illustrationer uppdaterats för en modern publik. Med hjälp av såväl datorteknik som akvarellmålningar, och inte minst den svenske animationsmästaren Per Åhlin, blir sagan levande på ett helt nytt sätt.

Korta dokumentärfilmen Out of this World handlar om 12-årige Mohammed som bor nära den näst största oljedepån i Pakistan. Hemmavid leker han med sina syskon; på jobbet tvingas han utföra farliga och klaustrofobiska sysslor i oljeindustrin. Viktor Nordenskiöld står för både regi och foto.
Kortfilmsviten Kalle Kran är skriven, regisserad och producerad av Johan Hagelbäck, som gjort filmer ända sedan 1960-talet. Kalle Kran handlar om Kalle som jobbar i en byggkran högt över marken. Han ser nästan allt, är jättesnäll och har en jättestark kran. När saker är fel ställer han det till rätta.
Min vän Lage är en del av kortfilmstrilogin Djurvännerna av Eva Lindström och animatören David Rylander. I denna berättelse möter vi ugglan Lage som lämnat sitt hem i den mörka skogen för att bli storstadsuggla. Eva Lindström har ett flertal kortfilmer bakom sig, som den flerfaldigt prisbelönade Lutning (1994) och Farligt fett (2007).

Som tidigare meddelats tävlar Sofia Norlins Ömheten i ungdomssektionen Generation 14plus.

Berlins filmfestival pågår 6–16 februari i år.