Tonårstjejer, Strindbergtolkning och anarkistiska konstsoldater bland decembers produktionsstöd

Ur Pixadores. Foto: Story AB
Sex långfilmer, varav tre dokumentärer, och 13 kortfilmer beviljades produktionsstöd av Svenska Filminstitutet i december. Bland annat Lisa Aschans nya film Det vita folket, She’s Wild Again Tonight med Alexandra Dahlström och Jens Lekman i huvudrollerna och Förvaret som handlar om Migrationsverkets tvångsförvar.

Bild: Ur Pixadores. Foto: Story AB

Linda-Maria Birbeck står för både regi och manus i Det borde finnas regler, som handlar om två 14-åriga tjejer som bor i en trist håla. Även Sylvelin Måkestands Jag ser dig är en ungdomsskildring men en blind flicka i fokus. Lisa Aschan, vars Apflickorna fick Guldbagge för bland annat Bästa film och Bästa manuskript, skildrar ett gäng inlåsta människors överlevnadskamp i Det vita folket. Filmen har bland andra Vera Vitali och Pernilla August i rollistan. I dokumentären Förvaret av Anna Persson och Shaon Chakraborty får vi följa med in i Migrationsverkets låsta förvar.

Fia-Stina Sandlunds She’s Wild Again Tonight avslutar regissörens trilogi om August Strindbergs pjäs Fröken Julie, efter She’s Blonde Like Me och She’s Staging It. Manuset står Josefine Adolfsson (Apflickorna) för och i huvudrollerna ser vi Alexandra Dahlström (Fucking Åmål, Fröken Sverige) och artisten Jens Lekman. Pixadores av Amir Escandari är en finsk-svensk samproduktion som handlar om ett brasilianskt graffitigäng som vissa ser som kriminella och andra som viktiga konstnärer.

Bland de kortfilmer som beviljats stöd återfinns flera animerade (Bokstavsbarn och Snipp, Snapp, Snut, samt den delvis animerade Snö), ett par dokumentärer (Dybbuk och Autonomous), samt ett antal korta spelfilmer. De flesta av dessa tillhör dramagenren – Cupcake, Fuga, Fyra kvinnor, Leka färdigt och Väktare – men Vi ska bli rappare är en komedi med ungdomar som målgrupp.

Läs mer om filmerna, filmskaparna, stödbelopp och synopsis här