Tre filmer får marknadsstöd

image
Idag, den 22 sept. 2008, offentliggörs vilka tre filmer som får Filminstitutets marknadsstöd. ARN – Riket vid vägens slut av Peter Flinth, GSI- Gruppen för särskilda insatser av Anders Nilsson och Vi hade i alla fall tur med vädret – igen av Kjell-Åke Andersson får tillsammans dela på nästan 24 miljoner kronor.

Marknadsstödet är en ny sorts produktionsstöd som riktar sig till breda filmer som förväntas locka en stor publik. Andra aspekter som vägs in rör hur stor del av filmens finansiering som är säkrad och vad filmskaparna tidigare gjort.

Se hela listan över beviljade stöd på nästa sida.

Presstexterna nedan kommer från respektive producent.

ARN – Riket vid vägens slut

Regissör** Peter Flinth
Manusförfattare Hans Gunnarsson
Producent Waldemar Bergendahl
Stödmottagare AB Svensk Filmindustri, 08-680 35 00
Genre Action
Målgrupp Vuxen
Stödbelopp 9 000 000 kr
Presstext ”Arn återvänder hem för att skapa enighet och fred i sitt eget land och äntligen gifta sig med Cecilia. Väl hemma upptäcker han att det fortfarande finns de som vill hålla honom och hans älskade Cecilia ifrån varandra, men tack vare drottning Blankas slughet kan de äntligen gifta sig. De bygger ett hem på Forsvik och får ett barn till. Men Arn vet att kriget hotar – det är bara en tidsfråga innan sverkrarna kommer att försöka återta kronan med hjälp av sina danska fränder. Med sin kännedom om utländska stridstekniker och strategi bygger Arn en armé på Forsvik.”

GSI- Gruppen för särskilda insatser

Regissör Anders Nilsson
Manusförfattare Anders Nilsson, Joakim Hansson
Producent Joakim Hansson
Stödmottagare Modern Studios Production AB, 08-522 595 00
Genre Thriller
Målgrupp Vuxen
Stödbelopp 6 400 000 kr
Presstext ”Polisen Johan Falk börjar arbeta inom en grupp hos polisen i Göteborg, som kallas för GSI. I och med detta öppnas dörren till delar av den kriminella världen som den vanliga människan på gatan inte känner till.”

Vi hade i alla fall tur med vädret – igen

Regissör Kjell-Åke Andersson
Manusförfattare Kjell-Åke Andersson, Santiago Gil
Producent Peter Kropenin
Stödmottagare Tur med vädret AB
Genre Komedi
Målgrupp Familj
Stödbelopp 8 500 000 kr
Presstext ”Gösta och Gun är pensionerade och ska på sommaren resa till sonens bröllop i Göstas nyinköpta husbil. Gun vill egentligen flyga men går till slut med på att ta bilen och Gösta lovar att inte stressa upp sig utan att resan ska bli lugn och sansad. Istället blir det på turbulenta möten med hungriga giraffer, förorättade raggare, obstinata barnbarn och inte minst en råtta med smak för husbilsinredning”