Troells film till Toronto

image
Jan Troells senaste film Maria Larssons eviga ögonblick har blivit utvald till filmfestivalen i Toronto.

Filmen är baserad på en berättelse om arbetarkvinnan Maria Larsson av författaren Agneta Ulfsäter-Troell (Famna livet, Drottningar är också människor). Maria är i verkligheten Agnetas pappas faster. I filmens ledande roller ser vi Maria Heiskanen (Il Capitano, Ljus i skymningen), Mikael Persbrandt och Jesper Christensen (Bänken, Dråpet, Casino Royale, Quantum of Solace). Manuset har skrivits av Niklas Rådström, Agneta Ulfsäter-Troell och Jan Troell. Troell har även varit filmens fotograf tillsammans med Mischa Gavrjusjov, FSF.

Stillbildsoto: Nille Leander, FSF.

– Det här är verkligen roligt. Jag har varit med på filmfestivalen i Montreal tre gånger men detta är första gången som jag blivit uttagen till Torontos filmfestival. Jag har hört talas om att festivalen är mycket viktig, säger Jan Troell i en kommentar.

Maria Larsson eviga ögonblick visas i serien Masters som festivalen själv benämner så här på sin hemsida: ”The Masters programme exhibits new works by the world’s most established and renowned filmmakers. You know them, you love them and you can’t wait to see what they’ll come up with next!”

Jan Troell långfilmsdebuterade 1965 med Här har du ditt liv och är en av Sveriges främsta filmregissörer och filmfotografer genom tiderna. Troell har Guldbaggebelönats fem gånger, vilket är rekord. Dessutom har han och hans filmer varit aktuella för hela sju Oscarsnomineringar. Han har vunnit en Golden Globe, en Guldbjörn och en Silverbjörn på Berlins filmfestival, tävlat om Guldpalmen i Cannes, vunnit de nordiska motsvarigheterna till Guldbaggen: Bodil (Danmark), Amanda (Norge) och Jussi (Finland) samt vunnit många fler priser över hela världen.

Synposis:

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, kallad “Piff Paff Puff”, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon.

Toronto International Film Festival – Nordamerikas viktigaste filmfestival – pågår 4-13 september.

Filmen kommer att vara med på Malmö Filmdagar 25-28 augusti och får sin svenska premiär i slutet av september: Svensk distributör: Sandrew Metronome.