TV4 fälldes i HD för reklamavbrott

image
Regissörerna Claes Eriksson och Vilgot Sjömans dödsbo vann i målet mot TV4 om reklamavbrott i långfilmerna “Hajen som visste för mycket” och “Alfred” i Högsta domstolen.

I sin dom slår Högsta domstolen fast att reklamavbrotten vid visningarna av ”Hajen som visste för mycket” och ”Alfred” är en kränkning av upphovsmännens egenart i strid med bestämmelsen i tredje paragrafen andra stycket upphovsrättslagen.

Läs hela domen här

TV4 kommer tyvärr att fortsätta med reklamavbrott, dock med den inskränkningen att de måste fråga regissören/upphovsrättsägaren om lov.

”Genom domen har vi flyttat beslutet till regissörerna. Sedan vi startade processen måste TV4 ha tillstånd för att göra avbrott. Jag har själv suttit med ett sådant kontrakt för en tid sedan, men tackat nej,” säger Claes Eriksson.

Advokat Håkan Sjöström anser att domen har stor betydelse i förlängningen.
”Vem vet vad som annars kommer härnäst. Kanske avbrott i musik eller talböcker? Radio- och TV-lagen säger att det är tillåtet att bryta TV-program för reklam. Men med HD:s dom är det klart att upphovsrättslagen står över Radio- och TV-lagen.”

TV4 ska ersätta Claes Eriksson och Vilgot Sjömans dödsbo för rättegångskostnader och ombudsarvoden.