Tvillingdramatik, afrikansk urban musik och en film om Katarina Taikon i maj månads produktionsstöd

SFI Produktionsstöd
Tre långfilmer – Malin Anderssons Blodssystrar, Göran Hugo Olssons Fonko och Gellert Tamas och Lawen Mohtadis Katarina Taikon – har beviljats produktionsstöd av Svenska Filminstitutet i maj. Dessutom fem kortfilmer, bland annat en animerad film av Josef Fares.

Blodssystrar, som är väldigt mycket Malin Anderssons film – hon är både regissör, manusförfattare och producent – är en berättelse om två tvillingflickor vars relation förändras när vuxenlivet står för dörren.

Göran Hugo Olsson har ett produktivt år – hans Om våld har uppmärksammats internationellt innan den ens haft svensk premiär, och han är även producent för Alexandra Dahlströms kommande All We Have Is Now. Nu är han inblandad i ännu ett projekt: Fonko, en dokumentär om modern afrikansk urban musik. Filmen, som även kommer visas som tv-serie, är regisserad av Daniel Jadama och Lars Lovén tillsammans med Göran Hugo Olsson.

Katarina Taikon är en film om kvinnan med samma namn, med manus och regi av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi. Mohtadis hyllade bok som utkom förra året, Den dag jag blir fri: en bok om Katarina Taikon, ligger till grund för denna dokumentär om den fascinerande människorättsaktivisten och författaren.

Bland kortfilmerna kan nämnas Josef Fares animerade Gubben och fisken, den poetiska The House of the Landlord av Fabio Galli och Det bor inga bögar i Bollebygd av Mikael Bundsen, en film om att komma ut som homosexuell i dagens Sverige och om skillnaden mellan Stockholm och småstad.

För mer information om filmerna